Председателят на парламентарната  група на „Коалиция за България" Михаил Миков категорично заяви, че няма никаква изненада в днешната реакция на опозиционните фракции и изтъкна че 17 години темата за досиетата и за съпричастността към Държавна сигурност се използва за запълване на дефицит на политически идеи, политически теми и възможности.

Миков подчерта, че представителите на „Коалиция за България"  винаги са смятали, че работата за националната сигурност не може да бъде нито белег за лустрация, а още по-малко за непочтеност. Той намира за неуместна днешната „атака срещу президента, срещу президентската институция и искането на оставки", от хора, които според Миков са имали цялата власт в периода 1997-2001 г.

„Ние от левицата винаги сме имали воля тази тема да не бъде предмет 17 години, който да запълва дефицита на отговори по обществените очаквания. на българския народ." - продължи Миков.

Според него президентът Първанов преди президентските избори миналата година почетено е изнесъл пред избирателите и обществеността фактите, които днес стават известни от работата на комисията по досиетата, която тогава още не беше създадена.

„Тук искането за оставки, базирано на това оспорване на информирания вот на българските граждани показва само едно - показва, че опозицията не може да уважава българските институции." - заяви Миков.     

По думите му опозицията не иска да се съобрази „с вота на президентските и на европейските избори, и на политическите процеси, които се развиват в европейска България".

Междувременно вътрешният министър Румен Петков упрекна комисията по досиетата, че не е представила по коректен начин материалите, с които разполага относно президента.

„Можеше да бъде казано достатъчно ясно, че той няма никаква формална съпричастност и по никакъв начин не може да се твърди, че е агентурно ангажиран", каза Петков в кулоарите на парламента.

„Не беше коректно представена информацията и това даде основания на опозицията да се превъзбуди и да започнат спекулации на гърба на държавния глава, които не за първи път се правят." - допълни Петков.

Той отказа да коментира дали досието е манипулирано.

"Не мога да коментирам дали въобще е имало изчезване на информация, или това са импровизации." - заяви Петков.

Той отбегтна и въпроса  кой би следвало да назначи проверка, като каза че въпросът не е към него, след като МВР въобще не е имало информация от такъв характер.

Попитан дали трябва да бъде сменен председателят на комисията по досиетата Петков припомни, че той е назначен от парламента и носи своята отговорност пред обществото и пред държавните институции - на първо място пред българския парламент.