Вагенщайн посочи, че левицата е нещо различно от левицата през миналия век, а днес се поставя началото на голямо събитие в България - обединение на Левицата.

Със спомени започна Анжел Вагенщайн, а и с предупреждение: Където се пролива кръв, ще има кръв.

Изпитах насилието, изпитах жестокостта на онова време, спомни си Вагенщайн и сподели, че е бил осъден на смърт заради политическите си възгледи. 12 души, осъдени на смърт, са били затворени в килия за един. Но днес е щастлив, защото се поставя началото на ново битие в България. Братската обич, братската солидарност, братското съчувствие и близост да представляват новата Левица, пожела си още Анжел Вагенщайн. Който иска кръв, ще получи кръв, който иска насилие, ще получи насилие, отново предупреди той. Сега, според него трябва да има доброта, сърдечност и взаимно доверие и приветства новото начало. Човек не може да бъде изключен от "Левицата", може да бъде изключен от една партия, но не и от "Левицата", каза Вагенщайн.

Българското общество очаква българската държава да изглежда различно, заяви Валери Жаблянов. По думите му хората искат обществото да е по-солидарно, липсва защита на обществения интерес. Жаблянов изрази надежда левите политически сили да се обединят, за да окуражат гражданите, че страната може да изглежда различно. Според Жаблянов "Левицата" може да даде нещо ново и да даде надежда.

Проф. Иво Христов, бивш депутат, предупреди, че епохата на комунизма ще бъде наречена златна епоха един ден. Намираме се в най-опасното историческо време, а имаме огромна отговорност, изтъкна проф. Христов. Нашата страна си отива, демографски, цивилизационно, икономически, социално, смята той. България в 2023 е оскотяло общество, по думите му. Настоящите партии нямат капацитет да решат проблемите, защото тях статуквото ги устройва.

Иво Христов заяви в обръщение към гласоподователите/читателите/зрителите, че се надява да не се чувстват като торбестия плъх, оцелял след големия взрив.