Либералите в Западните Балкани и в Европа са разтревожени от засилващата се вълна на национализъм и радикализъм в Европа. Тази обща оценка сподели лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на пресконференция.

Поводът за нея бе организираният двудневен форум "Западните Балкани - неразделна част от Обединена Европа".

Карадайъ изтъкна, че е общо виждането на либералите, че засилващата се вълна национализъм е още по-опасна за Балканите. Той констатира, че за съжаление у нас националистите дори влизат в управлението на страната, докато в други европейски страни - те се допускат в парламентите, но не и в управлението.

Той открои още процесите, които се развиват в ЕС - референдума в Каталуния и случващото се в Испания, Брекзит и Великобритания.

"Няма как да не черпим поуки от опита на Румъния в борбата с корупцията. Има една оценка, че зад завесата борба с корупцията в Румъния на практика се получи опит за подмяна на политическия елит. Ние трябва да се учим от положителния и от отрицателния опит", коментира още Карадайъ.

Той посочи, че участниците във форума са обсъдили темата за Европа и Балканите - зона свободна от национализъм и радикализъм. Греъм Уотсън, член на Европейския икономически и социален комитет също заяви, че дните на национализъм и агресия трябва да приключат. Той посочи, че пътят на прогреса е път на взаимодействието и сътрудничеството в сферата на иновациите, технологиите. Греъм Уотсън бе категоричен, че ще настояват именно за този дневен ред в Европа, за да бъде тя работеща.

Калин Попеску Таричано - президент на Сената на Румъния заяви, че остава усещането, че темата с разширяването на ЕС към страните от Западните Балкани, е последна тема в дневния ред на Европа.

"Наше задължение е да върнем на дневен ред. Европа няма да бъде проектът, който всички сме си представяли преди години, когато бе взето историческото решение да се продължи разширението".