От Агенцията по заетостта публикуваха техните мотиви за отказ от обезщетение на служителите, чиито работни места са затворени заради коронавируса, информираха от АЗ, цитирани от БНР.

Едната причина за отказ, според АЗ е, че няма сключени трудови договори с работодател. Втората - наличните договори не са основни, а допълнителни.

Най-честата причина да се откаже компенсация на работник е фактът, че той е нает по код в икономическа дейност извън обхвата на заповедта на социалния министър. В нея детайлно са посочени всички допустими за компенсиране позиции в бизнесите, които бяха затворени или продължават да не функционират заради ограничителните заповеди на здравния министър.

Оставката на Деница Сачева искат работници от затворени бизнеси заради пандемията

Оставката на Деница Сачева искат работници от затворени бизнеси заради пандемията

Протестът е пред сградата на Министерския съвет

След служебни проверки от Агенцията по заетостта в регистрите на НАП е установено, че за компенсации кандидатстват и управителите на фирми или се кандидатства за служители, които не работят в обекти тип мол, а в такива извън тях.

Неодобрение се получава и след както не са представени допълнително изисквани документи в определения срок или са подадени отново сгрешени. А има и такива служители, които не са пуснати в неплатен отпуск каквото е изискването за компенсацията.

В част от случаите Агенцията по заетостта изплаща компенсацията, но прави корекции на подадените от бизнеса заявки. Най-често това се случва заради часовете по трудов договор, например е посочен 8-часов работен ден, но проверката установява по-малко часове по трудов договор.

Без обезщетение са и служители, за които се установява, че вече не работят при съответния работодател.

Компенсация от 75% за служителите на затворени бизнеси от януари

Компенсация от 75% за служителите на затворени бизнеси от януари

Заповедта е на социалния министър Деница Сачева