Британските депутати отново отхвърлиха споразумението за Брекзит на премиера Тереза Мей само 17 дни преди Великобритания да напусне Европейския съюз.

Припомняме, сделката беше подкрепена от 241 депутати, а 391 се обявиха против.

Според директора на Института за икономика и международни отношения и бивш посланик във Великобритания Любомир Кючуков политическата логика сочи отлагане на Брекзит за дълго. Логиката обаче е като че ли най-дефицитният елемент в цялата сага Брекзит, заяви той пред БНТ.

Мнозина са на мнение, че след повторното отхвърляне на договора Мей няма да се възползва от третата възможност да го внесе в парламента.

Това означава, че следва гласуване за Брекзит без договор, което според Кючуков няма шанс да мине в парламента.

Британският парламент отхвърли споразумението за Брекзит
Обновена

Британският парламент отхвърли споразумението за Брекзит

Поражението за премиера Тереза Мей бе очаквано

На практика Брекзит без договор може да бъде само остатъчен резултат, в случай че утрешното гласуване се провали, а утрешното гласуване е за удължаване на срока, коментира той. Кючуков изрази мнение, че за утре вече се очаква парламентът да събере необходимото мнозинство и Мей да отправи подобно искане към ЕС.

Следва обаче въпросът дали ЕС ще се съгласи. Според Кючуков Съюзът ще бъде изправен пред ситуация, в която не може да не приеме такова решение, защото иначе той би бил отговорен за напускането на Великобритания без договор.

Ако все пак срокът за Брекзит бъде удължен, се отварят всички опции - от предоговаряне до нов референдум или ново правителство, посочи той.

Кючуков обаче е убеден, че удължаване с 3 месеца няма да донесе нищо ново, защото ще преговарят същите екипи от същите позиции.

Мей изправена пред загуба – евроскептиците и северноирландците казаха „не”
Обновена

Мей изправена пред загуба – евроскептиците и северноирландците казаха „не”

Единственият неразрешен въпрос е колко голяма ще е загубата на британското правителство

След като две години се занимаваше с Великобритания, в следващите шест месеца ЕС ще бъде зает със себе си - да подготви изборите за Европейски парламент, да се конструира парламентът и новата комисия, заяви коментаторът.

Според него настроенията във Великобритания също са за търсене на промяна. Бъдещето на Тереза Мей вече не е дали тя ще напусне политиката, а кога това ще стане, посочи Кючуков.

Той коментира, че самата Мей е заявила, че напуска политиката през 2022 г. Според експерта обаче очакванията са това да се случи много по-скоро.

Брекзит е изгубен, ако не подкрепите споразумението, обяви Тереза Мей в парламента

Брекзит е изгубен, ако не подкрепите споразумението, обяви Тереза Мей в парламента

Правителството е договорило "най-добрите възможни промени" за предпазния механизъм