Ако споразумението за напускане не бъде прокарано на гласуването в парламента, "Брекзит може да бъде изгубен", предупреди премиерът на Великобритания Тереза Мей в началото на дебата в британския парламент, цитирана от британски медии.

Мей подчерта, че правителството е договорило "най-добрите възможни промени" за предпазния механизъм за Ирландия.

Европейският съюз се съгласи на форма на съвместен инструмент, който ще попречи на Брюксел безсрочно да удължава предпазния механизъм, като се позволява на Лондон да спре изпълнението му, ако се установи, че съюзът нарушава споразумението, отбеляза тя и добави, че в такъв случай Обединеното кралство може да прекрати финансовите плащания, докато ЕС не се върне към изпълнение на договореностите.

По-рано днес евроскептични консерватори и Демократичната юнионистка партия обявиха, че няма да подкрепят сделката на Мей.

На 15 януари 432 британски депутати срещу 202 гласуваха против сделката на Мей. Тогава против сделката гласуваха всички 10 депутати от северноирландската партия и 107 консерватори.

До момента най-малко 12 консерватори обявиха публично, че ще променят позицията си и ще подкрепят Мей.

Според някои прогнози очаква се около 260 депутати да подкрепят сделка на Мей в 650-местния парламент (без подкрепа от страна на Лейбъристката партия).