Подкрепящата Брекзит "Група за европейски изследвания" (European Research Group, ERG) няма да подкрепи изменената сделка на премиера Тереза Мей, информират "Гардиън" и Би Би Си.

Групата е препоръчала на депутатите да не подкрепят споразумението, след като юридическият екип на групата "star chamber" реши, че новите договорености не изпълняват изискванията им, тъй като не предоставят "правно обвързващи промени".

Лейбъристката партия няма да подкрепи сделката за Брекзит

Лейбъристката партия няма да подкрепи сделката за Брекзит

Гаранциите на премиера Тереза Мей в договорената от нея сделка за Брекзит дори не са близо до промените

В съобщение, придружено към становището на юридическия екип, евроскептичните депутати от Консервативната партия препоръчват да не се приема предложението на правителството.

Бившият министър за Брекзит и член на групата Стив Бейкър коментира, че ако Великобритания се опита да преговаря при условията към споразумението на Мей, страната ще се озове "безсрочно заклещена" или Обединеното кралство ще трябва да се съгласи да бъде част от митнически съюз с ЕС.

Брекзит е изгубен, ако не подкрепите споразумението, обяви Тереза Мей в парламента

Брекзит е изгубен, ако не подкрепите споразумението, обяви Тереза Мей в парламента

Правителството е договорило "най-добрите възможни промени" за предпазния механизъм

В същото време "Скай нюз" съобщава, че северноирландската Демократична юнионистка партия няма да подкрепи сделката.

"Партията не може да подкрепи споразумението на премиера на гласуването тази вечер", разкриха източници.

Малко по-късно лидерът на Демократичната юнионистка партия Арлин Фостър потвърди, че няма да подкрепят споразумението, защото не е постигнат "значителен напредък".

Трите ключови предизвикателства пред Тереза Мей

Трите ключови предизвикателства пред Тереза Мей

Колко депутати Мей ще привлече с отстъпките, които спечели вчера вечерта

На ключовия вот през януари Демократичната юнионистка партия гласува против сделката. Но сега не е ясно дали северноирландците и евроскпетичните консерватори ще гласуват против или ще се въздържат.

С оглед на развитието вероятно сделката на Мей няма да бъде прокарана и тя отново ще понесе загуба. Наблюдатели коментират, че единственият неразрешен въпрос е колко голяма ще е загубата на британското правителство на вота днес.

По-рано днес главният прокурор на Великобритания Джефри Кокс публикува правния си съвет относно гаранциите, които премиерът на страната Тереза Мей успя да издейства от Европейската комисия. Кокс подчерта, че ревизираната от Мей сделка за Брекзит ще "намали риска" от заклещване на страната в митническия съюз, но предупреждава, че "правният риск остава непроменен" въпреки договореностите.

Именно правният съвет наклони везните срещу сделката на премиера. 

Гласуването в Камарата на общините ще започне в 19,00 часа по Гринуич (21,00 часа българско време). Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу заяви, че няма да бъдат гласувани поправки на предложението. Това означава, че депутатите директно ще гласуват споразумението. Резултатът се очаква към 19,15 часа (21,15 часа българско време). 

На 15 януари 432 британски депутати срещу 202 гласуваха против сделката на Мей. Предполага се, че премиерът ще изгуби гласуването с около 100 гласа разлика.