Вестник "Гардиън" представя трите ключови предизвикателства пред британския премиер Тереза Мей.

Колко депутати Мей ще привлече с отстъпките, които спечели вчера вечерта? 118 консерватори гласуваха против сделката на премиера на първото ключово гласуване през януари. Много от тях, обезпокоени, че Брекзит може да бъде "откраднат" от перспективата за организиране на кампания за втори референдум, се опитват да намерят причини защо могат да гласуват за сделката на министър-председателя. Изглежда, че няма нито един наблюдател, който да очаква тази вечер Мей да спечели вота (като се предположи, че няма да бъде отложен вотът с 24 часа, както Иън Дънкън Смит заяви, че трябва да се отложи гласуването, за да може всеки да прочете новите документи), но тя може да претърпи по-малка загуба в сравнение с януари.

Лондон и Брюксел постигнаха компромис за Брекзит

Лондон и Брюксел постигнаха компромис за Брекзит

"Правно обвързващи" промени в сделката...

Мей ще направи ли достатъчно да убеди британските депутати и ЕС, че има шанс да прокара споразумението на трето ключово гласуване? На този етап не е сигурно каква ще е разликата при гласуването, защото контекстът и очакванията ще се променят. Но ако Мей изгуби само с 50 гласа (ще трябва да убеди само 25 депутати на трети вот), това вероятно ще се приеме като много добър резултат. Не е ясно как премиерът ще преглътне загуба със 150 или повече гласове.

Премиерът ще запази ли инициативата или парламентът ще поеме контрол? Ако Мей изгуби на гласуването тази вечер, по-късно тази седмица депутатите се очаква да гласуват за отлагане на Брекзит. Някои депутати искат да използват това като начало на процес за събиране на мнозинство в Камарата на общините за "по-мек" Брекзит. Мей естествено желае депутатите да подкрепят сделката й. Този въпрос няма да бъде разрешен до края на деня, но ще стане по-ясно дали парламентът или премиерът ще получат по-голям контрол.

Какво договориха ЕС и Лондон за Брекзит?

Какво договориха ЕС и Лондон за Брекзит?

Юридическо допълнение към споразумението за напускане