В последния момент премиерът на Великобритания Тереза Мей договори юридически промени по спорния въпрос за предпазния механизъм за избягване на "твърда" граница между Ирландия и Северна Ирландия с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Страсбург. "Подобренията" са съгласувани часове преди ключовия вот в британския парламент.

Лондон и Брюксел постигнаха компромис за Брекзит

Лондон и Брюксел постигнаха компромис за Брекзит

"Правно обвързващи" промени в сделката...

Какво е добавено към споразумението за напускане на ЕС?

Съвместен тълкувателен инструмент

Юридическо допълнение към споразумението за напускане. Дава правна сила на писмо на Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, изпратено на Мей през януари. В него се отбелязва, че намерението на ЕС е да договори алтернатива на предпазния механизъм, за да не бъде задействан, но ако бъде приложен, възможно най-бързо да се излезе от него.

Едностранна декларация на Великобритания

Излага се британската позиция, че ако предпазният механизъм се превърне в постоянен и разговорите за алтернативата достигнат до задънена улица, смята се, че Великобритания ще може да напусне механизма.

Допълнителен език към политическата декларация.

Подчертава се усещаната от двете страни спешност да договорят алтернатива на предпазния механизъм и да изяснят как ще изглежда техническото решение. Надяват се, че е достатъчно да убеди главния прокурор на Великобритания Джефри Кокс да промени първоначалния си юридически съвет, че предпазният механизъм може да продължи да действа безсрочно.