Депутатът от Продължаваме промяната Даниел Лорер, заедно с румънски и гръцки евродепутати, предложиха да се премахне контролът по сухопътните граници между България, Гърция и Румъния. Това съобщиха от пресцентъра на ПП.

Балканските политици написаха съвместно писмо до гръцкия министър на имиграцията и убежищата Димитрис Кайридис. Даниел Лорер, румънските евродепутати Дачиан Чолош и Влад Георге и гръцкият евродепутат Георгиос Кирцос настояват Кайридис да отправи предложение за премахването на граничния контрол между трите балкански страни по време на неформалната среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС.

Лорер и колегите му аргументират своето предложение. Те посочват, че България и Румъния са готови за пълноправно присъединява към Шенген. По думите им Европейският парламент е издал множество резолюции и доклади, подкрепени с абсолютно мнозинство от Камарата, с които призовава за пълно присъединяване към Шенген.

Друг техен аргумент е, че с премахването на контрола по границата ще се увеличи туристическия поток от Румъния и България към Гърция. Политиците подчертават, че контролът на сухопътните граници между трите страни контролът на сухопътните граници между трите страни. Според тях махането на граничния контрол би спомогналоза намаляване на вредните емисии и замърсяването на въздуха.

Четиримата политици смятат, че бързото и решително прилагане на предложението ще увеличи съществуващото взаимно доверие между трите държави членки и ще повиши ефективността на сътрудничеството в рамките на ЕС. Предложението отговаря на нуждите на гражданите и е тяхна отговорност да преодолеят трудностите и да осигурят на гражданите на трите страни максимални ползи, основани на добросъседски отношения.