Ролята на президента е, че трябва да бъде равно отдалечен. Toва заяви председателят на ВКС в отпуск и кандидат за президент, издигнат от "Правосъдие за всеки" Лозан Панов в предаването "Неделя" 150 по БНР. Припомняме, че официално Лозан Панов бе подкрепен от "Демократична България".

По думите му, когато човек свали съдийската тога, минава на друг терен. Когато си с тога, сферата е малко по-ограничена в една формална роля и формален процес, посочи Панов.

Егоизмът на политиците и невъзможността им да излязат от техния балон е основната причина Лозан Панов да се включи в кандидатпрезидентската кампания. Политиците продължават да занимават със себе си, а не с проблемите на хората. "Те трябва да убедят в едно честно състезание хората защо да гласуват за тях."

На Лозан Панов били задавани много провокативни въпроси. Аз съм ничий и това проличава от провокативните въпроси, но бих казал следното - наистина един президент трябва да е равно отдалечен от спорещи страни, но да провокира дебатите и актуалните теми на обществото, категоричен бе Панов.

Той уточни, че няма цена и не дключва никакви сделки за изборите. Президентската институция трябва да реагира за това кой ще поиска нещо или нещо друго. Лозан Панов видял в нахлуването на прокуратурата в президентството. Резултатът - нещо се случило и някои ги ударил през ръцете и че там не трябвало да се пипа.

Основен аргумент на Лозан Панов, за да убеди хората, че трябва да гласуват на изборите - може да има независими хора. Той има екип, с който веднага да започне да работи, като не се притеснява нито от Румен Радев, нито от Анастас Герджиков.

"Господин Борисов беше дал на концесия съдебната власт на ДПС", отсече Лозан Панов в един от акцентите си за съдебната реформа. Едни от проблемите в съдебната система се дължат на един политизиран със сериозно влияние в политиката Висш съдебен съвет. Изборът на Иван Гешев беше емблематичен, посочи Панов.

Лозан Панов похвали Румен Радев за консултациите по съдебната реформа, но дисбалансът в съдебната система води до невъзможността да мери с еднакъв аршин. По тази тема Панов ще продължи дебатите, защото няма еднозначно решение по съдебната реформа. Партиите да покажат своята визия за съдебната реформа, призова председателят на ВКС.

Той уточни, че членовете на ВСС, които се наричат още "парламент на съдебната система", се купуват. Ако се оправи съдебната система, тя ще оправи всички останали области на живота, категоричен бе Лозан Панов.

Той се надява европейските институции да осъзнаят проблемите на съдебната система у нас.

Лозан Панов определи метафорично бюджета на държавата като кацата с мед, в която всички пчелички принасят, но на входа на кацата има няколко търтея, които стоят и пускат..., няколко търтея взимат целия ресурс и вкусват от големите лъжици с мед. Когато това се промени, всеки ще има възможност да получава това, което е дължимото, а не то да отива в ръцете на търтеите с помощта на съдебната система. Медът да се разпредели по равно, обясни Панов.

Темата с хазарта за Лозан Панов също е интересна. Той свързва темата и със СЕМ, който трябва да регулира ролята на хазарта в медиите. В политиката трябва да се избират хора, които са независими и да бъдат свободни в действията си, подчерта той.