В Реформаторския блок няма предварителна нагласа за връщане на мандата за съставяне на правителство, заяви председателят на СДС Божидар Лукарски пред БНТ.

"Правителствата, които СДС са излъчвали са направили не малко за България. И това е причината да напомним какво се е случвало преди. Ние не живеем с мисълта, че ще връщаме мандата, а живеем с мислъта, че следва да проведем сериозни разговори и да изкажем аргументи защо трябва да се състави правителство." - коментира Лукарски.

"Нашата идея е да реализираме мандата и сме го казвали неведнъж. Факт е, че конституцията казва в какъв срок може да се реализира мандатът. Не мисля, че е особено добре за България да се извъртят две служебни правителства в рамките на 2-3 месеца." - поясни председателят на СДС.

Той обясни, че лидерите на Реформаторския блок не са отишъли при президента за връчването на мандата, защото водачите на партиите са предимно действащи министри. Затова Изпълнителният съвет и парламентарната група са взели решение, че е редно хората, коитощеотидат при държавния глава, трябва да са преди всичко от ПГ.

Същевременно той напомни, че лидерът на партията Българска нова демокрация Борислав Великов, който не е министър, е присъствал на връчването на мандата.

По думите на Лукарски, ключов аргумент за съставянето на кабинет в рамките на сегашния парламент е необходимостта да се приеме нов Изборен кодекс, по който при следващия вот избирателите да гласуват мажоритарно за депутатите, които да ги представляват.

Аналогичен аргумент изтъкна и премиерът Бойко Борисов.