Лявото обединение около БСП е провело работна среща вчера вечерта с представители на всички партии, които участват в бъдещата коалиция и излиза с призив за мир. Прессъобщение от БСП за работната среща бе разпратено тази сутрин, когато вече бе приключила поредната руска атака над области над Украйна - тази нощ с ракети "Кинжал" и дронове, а предишната нощ - с по над 100 ракети и дронове.

На този фон левите призовават за световен мир и посочват трите стъпки за него - дипломатическо уреждане на конфликта между Русия и Украйна; противодействие на милитаризирането на Черно море и гаранции, че през Босфора в случай на война, няма да се допуска навлизането на военни кораби. Припомняме, че Турция затвори Босфора за военни кораби в първите дни на войната на Русия срещу Украйна през февруари 2022 г.

Левите партии отново заявяват превантивната си позиция против изпращането на български войници "за намеса в конфликта между Русия и Украйна". Така и не се пояснява на каква база е тази позиция, тъй като такъв процес към момента няма, а всички военни министри и премиери до този момент уверяват, че няма такива планове.

Левите партии се съгласяват и с тезата, проповядвана предимно от прокремълките издания, а и от самите представители на Кремъл, че бъдещето е на многополюсния свят. В този многополюсен бъдещ свят България трябва да има своите външно-политически и икономически връзки както на запад, така и на изток, заявява Левото обединение.

Вчера левите са обсъдили по конспекта и ситуацията в Близкия изток, както и отношенията ни с РСМ, предоговарянето на "Зелената сделка", пълноправния Шенген и формиране и защитаване на категорична позиция от страна на българските институции в защита на националния ни интерес.