Бившият премиер на Македония в периода 1998-2002 г. Любчо Георгиевски призна, че не разбира антибългарските настроения на партията ВМРО-ДПМНЕ, на която той е бил председател.
В предаването "Панорама" по БНТ той посочи, че в ръководството на партията е имало няколко души, които не само че са се декларирали като големи приятели на България, но и са се самоопределяли като българи.

По въпроса с признаването на Македонската църква той определи като добра първа стъпка решението на българския Свети синод, но призова за конкретен завършек.

Любчо Георгиевски похвали българския Свети синод за решението му да ходатайства за уреждането на статута на Македонската православна църква и изрази задоволство, че мнозина интелектуалци и духовници в България са подкрепили идеята. Той обаче изрази недоумението си защо БПЦ мълчи, че Сръбската църква ѝ е отнела изконно нейни епархии.

Светият синод подаде ръка на Македонската църква

Светият синод подаде ръка на Македонската църква

Със съзнание за своя свещен дълг

"Знае се, че сърбите купуват юрисдикцията си от Константинопол на трите гръцки епархии. Петима от българските митрополити са изгонени от Македония и стотици български свещеници са убити и изтезавани в този период. За какви канони си говорим?" - запита Георгиевски.

Той подчерта, че Сръбската църква се бори за статуквото Македония да остане под духовната ѝ опека, но изрази разбиране, че промяната ще е дълъг процес.

"Да не забравяме, че Сръбската православна църква е гнездо на най-големите сръбски националисти. Сръбската политика признава македонската държава и език, но Църквата казва, че в Македония живеят сърби." - посочи експремиерът на югозападната ни съседка.

Сръбското духовенство недоволства срещу подкрепата ни за македонската църква

Сръбското духовенство недоволства срещу подкрепата ни за македонската църква

В Белград били изненадани...

Любчо Георгиевски подчерта, че пътят на Македония е напред и че страната няма какво да дели с никого.

Георгиевски заяви,че според него договорът за добросъседство отваря врати, които дълго време са били затворени. Той призна, че от неговото оттегляне през 2002, отношенията между България и Македония са били "леко замръзнали", отчасти заради войната.

Той призна, че общите моменти в българската и македонската история са му неясни и се обяви за съсредоточаване не върху миналото, а върху бъдещето. Експремиерът на Македония шеговито допълни, че се опасява да обсъжда въпроса в България, за да не го обявят за предател в страната му..

"Нека се решат историческите проблеми, но ми е по-важно да се решат проблемите на бъдещето." - добави Георгиевски.

Той се обяви за по-тесни икономически и културни отношения с България, като даде пример с отварянето на нови гранични пунктове и излъчването на български телевизии в Македония.

Любчо Георгиевски подчерта, че според него бъдещето на Македония е в ЕС и НАТО.