"В България за реформи се говори под сурдинка". Това каза пред БНР бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов.

По думите му предстоят значителни реформи както в икономиката, така и в обществото.

Според него повечето правителства действат в кризата по един и същи начин - застраховат се, от гледна точка на пандемията, но повечето европейски правителства заедно с ЕЦБ и ЕК се опитват да създадат нова основа, върху която да стъпят, изграждайки нов тип икономика.

Огромната разлика между правителствата и мерките в света е хоризонтът, с който гледат, каза Дацов. "Има два типа правителства - едните гледат в бъдещето и използват кризата, за да стъпят на нея и да продължат напред, а другите са стандартният тип - те са вперили очи в конвенционалните мерки и разглеждат само кризата, като се опитват да решат проблемите в следващите няколко 2 или 3 месеца", коментира финансистът.

Любомир Дацов: Еврото е бягане на дълги разстояние

Любомир Дацов: Еврото е бягане на дълги разстояние

Никъде, където е въведено еврото, инфлацията не се е покачвала с 1%-1,5%

Дацов обясни, че в последната макроикономическа прогноза, публикувана от Европейската комисия, има едни държави, за които в икономическата оценка е включено въздействието на Европейския фонд за възстановяване след пандемията.

Икономистът подчерта, че при други държави, включително и България, в оценките за развитието на държавата, това нещо не е включено. Това е разликата между правителствата, които знаят какво да направят, и други - при които нещата вървят бавно.

Изборите при нас не са оправдание за това, каза Дацов.

Страната ни влиза в период от 10-15 години, в които ще върви трансформацията на икономиката.

Любомир Дацов: Единствено тези управляващи имаха 10 г. от прехода за реформи

Любомир Дацов: Единствено тези управляващи имаха 10 г. от прехода за реформи

Независимо колко скъпа е колата ти, като стъпиш в локва, се мокриш, даде пример той