Десният кандидат за София Мартин Заимов получи парламентарна подкрепа от СДС и ДСБ за бъдещите си действия като кмет на София.

Това стана на съвместна среща с кандидатите за общински съветници и районни кметове, с председателите на ДСБ и СДС, Иван Костов и Пламен Юруков, и парламентарните групи на двете партии.
Тя се проведе в залата на Софийската стокова борса.

По думите на лидера на ДСБ Иван Костов, след като Мартин Заимов стане кмет, депутатите от двете партии ще внесат в парламента няколко законодателни инициативи, които ще бъдат в подкрепа не само на София, но и на всички общини в страната.

Десните ще настояват за финансова самостоятелност на София и всички останали общини - нещо, което страната трябва да направи съгласно изискванията на ЕС.    

Освен това, СДС и ДСБ ще отстояват при дебатите по Закона за бюджета всички инвестиционни проекти на Мартин Заимов и неговия екип.

Сред подготвяните законодателни инициативи е и спирането на досегашната практика на замени на общински имоти.  
Ще се настоява занапред те да се извършват само с квалифицирано мнозинство от  общински съветници.
Така опозицията ще участва при вземането на подобни решения и замените ще могат да се извършват само тогава, когато това е от изключителна важност и интерес за общината.

Депутатите на ДСБ и СДС ще предложат и въвеждането на отлагателно вето на кмета, за да може той да връща за преразглеждане в общинския съвет решения, които са спорни. По-този начин за приемането им ще изисква квалифицирано мнозинство.

По думите на председателя на СДС Пламен Юруков, срещата е естествено продължение на дискусиите по общата програма и приоритетите на града.
Според него двата най-важни проблема на столицата си остават чистота и движението.
Той подчерта, че замърсяването на водата, въздуха и земята в София причинява десетки заболявания на софиянци.

На срещата са обсъдени също политическите и функционалните задължения на общинските съветници и районните кметове.