България се изложи с това, че отново българите създадоха най-елементарен конфликт, смята министър-председателят. Това заяви в ефира на БНТ премиерът Бойко Борисов.

Той посочи, че за него ситуацията не е критична.

По думите на Борисов на дневен ред стои забавянето в изграждането на АМ "Люлин" и липсата на строително разрешение за АМ "Тракия".

„Това е последното критично за мен. БСП успя да ни омаскари, създали са ни проблем, извадили са ни от равновесие, но това, което са причинили на държавата по време на управлението си, няма поправка".

"Чакаме юристите да се произнесат дали има конфликт на интереси - това е единственото, за което сме се разбрали с колегите от Брюксел. Румяна Желева смята, че няма такъв конфликт."

Той изтъкна, че досега е нямал комуникация с Жозе Барозу. „Никаква усилена комуникация няма", посочи Борисов.

"Просто това е нормално. За това има изпити, за това има комисии, за това се пишат данни, за това създали прослушването в Европейския парламент", посочи премиерът и допълни, че някои кандидати се представят по-добре, други - по-слабо.

"То не е формално. В Европейския парламент не стават формални неща", категорично заяви Борисов.

Премиерът изрази надежда, че Желева е проверила юридически как стоят нещата и добави, че не може да допусне това да не е така при положение, че е била и евродепутат, и външен министър.

Борисов коментира, че самият той не е проверявал за конфликт на интереси или други нередности.

Отзивите за представянето на Румяна Желева по време на изслушването в Европарламента продължават.
Още...

"Аз подкрепям кандидатурата й, подкрепям нейните качества, за това съм я представил там", коментира Борисов.

Той посочи, че ако наистина има нарушение на закона, кандидатът за еврокомисар ще понесе своята отговорност и няма да получи неговата подкрепа.
„Това, че тя получи такъв некоректен натиск, си е за сметка на тези, които го правят", каза Борисов.

„Преди да й зададат въпрос, свързан с нея, те я извадиха извън равновесие. Тя е чисто емоционална и това я извади извън равновесие", категоричен е Борисов.

Още следобеда в България БСП започна да дава пресконференция и да обяснява колко лош кандидат е Желева, припомни Борисов.

„Дори и аз бях атакуван, когато станах кмет на София, че участвам във фирми, а аз бях излязъл", категоричен е премиерът. Той припомни, че когато се е налагало, са защитили Ирина Бокова с мотива и думите: „За кого не можем да намерим нещо...".

Борисов подчерта, че е възмутен от поведението на колегите.

Припомняме, имотната декларация на външния ни министър стана повод Румяна Желева да бъде обвинена в лъжа по време на вчерашното й изслушване в ЕП.

Самата тя беше доста лаконична в коментара си за случилото се вчера, като заяви, че трябва да приключи проверката на правните комисии към Европейската комисия и Европарламента.

Очаква се днес председателят на ЕК Жозе Барозу да излезе с позиция за конфликта на интереси на българския кандидат-комисар Румяна Желева.

Коментари от Брюксел: Развръзката предстои, но е най-уместно тя да дойде от София под формата на нова номинация.

Късно снощи източници от комисията „Развитие" в ЕП съобщиха, че са изпратили на Барозу писмено искане да предостави още информация и да даде оценка по проблема.

От ЕК обаче твърдяха, че документът не е стигнал до тях и че най-вероятно това ще стане днес, както и че Жозе Барозу ще отговори в най-кратки срокове.

По непотвърдени информации снощи Барозу е разговарял с лидерите на ЕНП и ПЕС с цел да избегне бламиране на целия нов състав на ЕК. Социалистите са били категорични, че за тях Желева е неприемлива, не само заради конфликта на интереси, но и заради некомпетентността й.

От ЕНП, пък, са потърсили политически бартер, при който и социалистите да пожертват един от своите кандидат-комисари. Десницата вече атакува словашкия социалист Маруш Шевкович, номиниран за зам.-председател на ЕК за негово расистко изказване по адрес на ромите от преди четири години.

Политическите совалки в ЕК и ЕП ще продължат и днес. Развръзката предстои, като в Брюксел все по-често се коментира, че ще е най-уместно тя да дойде от София под формата на нова номинация.