Правната комисия прие на първо четене промени в Закона за съдебната власт със 17 гласа, против нямаше, а трима се въздържаха.

Измененията включват промяна на правилата за командироване, както и допълнителните възнаграждения в спец съда и прокуратурата.

С промяната ще могат да се командироват магистрати на свободна длъжност до заемането на мястото чрез конкурс с цел кадровата обезпеченост.

Предвижда се магистратите в специализираните съд и прокуратура да получават допълнително възнаграждение на всяко тримесечие, в размер определен от колегиите във ВСС, но не повече от 6 основни месечни възнаграждения.

Най-големи дебати предизвика предложението за допълнително възнаграждение на магистратите в Специализираните съд и прокуратура.

Лозан Панов, председател на ВКС заяви, че според проучване 90% от всички законопроекти са внесени от народни представители. Така се избягва общественото обсъждане и отговор на въпроса кой носи отговорност.

Той посочи като такива измененията на АПК, законът за концесиите. По думите му се внасят спорни законови промени, които после се отхвърлят

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов заяви, че не трябва да се влиза в такова състезание кой колко закони прави. Депутатите имат своята инициатива, МС - също.

Лозан Панов изрази несъгласие и с бонусното възнаграждение, което ще получават магистратите в Специализираните съд и прокуратура.

"Подобно стимулиране не е предвидено за никой друг орган от съд или прокуратура, независимо от тяхното натоварване" , добави той.

Становището на ВКС е, че бонусите в специализираните съд и прокуратура ще конфронтират магистратите в системата.

На което пък Данаил Кирилов отбеляза, че ако някой го притеснява глагола "получава" могат да го изменят на "може да получава".

Явор Нотев предложи да се запише в закона, че ще се получава задължителен бонус.

И представляващият ВСС Боян Магдалинчев заяви, че се създавало впечатление за някакви големи бонуси и поиска прецизиране в тази посока, за да не се създава напрежение.

От прокуратурата обявиха, че законопроектът отговаря на нуждите и командироването се признава като абсолютна необходимост. Относно допълнителното материално стимулиране беше отбелязано, че една от препоръките след анализа на функционалността на прокуратурата предвижда допълнителни стимули на магистратите, особено тези които се занимават с дела, свързани с корупция. От прокуратурата разтълкуваха спорните възнаграждения като давани за резултат.

Лозан Панов отбеляза, че ако парите на магистратите се дават за резултат, трябва да се каже какво е резултат.

Според съдия Павлина Панова-заместник- председател на ВКС резултат може да са 120 дела, или 20. Резултат може да е постановена осъдителна присъда, но ако тя не влезе в сила, има ли резултат?

"Бонус за резултат е опасно нещо", категорична беше съдия Павлина Панова

"Ако ще се стимулират магистратите , какво общо има това с дейността на съдебния служител, че и той ще се стимулира по същия начин", попита Панова по повод записаното предложение това да важи и за съдебните служители.

В срока между първо и второ четене могат да се правят предложения по дискутираните теми.