10 месеца преди да изтече мандатът на външния министър Николай Младенов от ВМРО начертаха основната "червена линия", която според тях трябва да поеме неговото ведомство - запазване и съхраняване на българското население в съседните балкански държави.
Това може да стане чрез активен ангажимент от българската държава, откриване на училища и културни институции в тези страни, заяви по време на пресконференция в БТА лидерът на войводите Красимир Каракачанов.

Повод за неговото изказване е филмът "Трето полувреме", чиято премиера беше на 15 септември. Каракачанов изтъкна, че този филм е поръчан от македонското правителство с цел да се дискредитира българската страна.

По думите му, македонците, които приобщават към историята си Александър Велики, Клеопатра, Исус Христос, майка Тереза и други, по всякакъв начин се опитват да създадат проблем на България с едно от най-могъщите лобита в света - еврейското.
А този филм стана факт заради мълчанието на българските институции, коментира още лидерът на ВМРО, като добави, че Македония отделя около 20-30 милиона долара за пропаганда на своите интереси по света, а за последните 22 години страната ни е не отделила и 22 стотинки в тази насока.

Според Каракачанов притеснително е, че позволяваме на една страна, която е зависима от нас във всяко едно отношение, да прокарва подобна пропаганда.
Той припомни, че подобни филми са правени в периода 50-80-те години на миналия век, които са част от югославската пропаганда, а сегашният филм е нейно продължение.

Каракачанов е категоричен, че българските власти трябва да реагират моментално, защото в противен случай ще остане впечатлението, че всичко показано във филма е истина, а това според него далеч не е така.
По думите му адекватната реакция на българското външно министерство е да изпрати нота до скопските власти, с която ясно да заяви, че този филм е една провокация и че България ще преразгледа позицията си за членството на Македония в ЕС и НАТО.

Този филм събужда омраза между двата лагера и трябва да се действа веднага. За съжаление ние си врем носа навсякъде, където не ние мястото, но не правим каквото трябва, за да защитим българите, които са на 10 километра от нас, изтъкна още Каракачанов.

Той представи и книгата "Македонската нация - престъпление и наказание", написана от Митко Георгиев, българин от Македония. В нея Каракачанов подчерта, че ще бъдат намерени имена на хора, които са забравени от българската история, но Македония ги използва в своята пропаганда.

Ето това е съотношението - 30 милиона долара, които Македония дава за пропаганда срещу 2-3 хиляди копия от тази книга. Или както е казал на времето Андрей Ляпчев „тая работа става или со паре или со дупе". Българската политика показа, че дупе няма, а и пари не отделя, за да защити своята кауза, посочи лидерът на ВМРО.
Надявам се, че тази книга ще бъде интересна не само за хората от България и Македония, но и че ще бъде като обица на ухото на управляващите, леко да се позасрамят от това, което не са направили те, за да защитят хората, които през последните 22 години са оставени на произвола на съдбата, заяви Каракачанов.