В рамките на мандата на сегашното си правителство Македония ще започне изграждането на своята част от трасето по международен транспортен коридор номер 8.

Такъв ангажимент пое днес македонският министър на транспорта Миле Янакиески на срещата си с българския министър на транспорта Петър Мутафчиев в Охрид, съобщи БНР.

На брифинг след представянето на проекта за изграждане на коридора Янакиески уточни, че за ж.п. участъка, който Македония трябва да  изгради от македонската граница през Крива Паланка, Беляковци, Куманово до Скопие, има вече изготвен проект на стойност около 220 милиона евро, с който страната ще кандидатства за предприсъединителните фондове на ЕС.

За българския участък от трасето, който е София-Радомир-Кюстендил-Гюешево, финансирането е осигурено, подчерта министър Мутафчиев.

На България предстои изграждането на 2.5 км железопътна отсечка от Кюстендил до Гюешево и около 100 метра тунел в пограничната част.

Двамата министри се споразумяха днес сформираните работни групи по проекта за коридор номер 8 да изготвят всички технически детайли и точни финансови разчети, които да бъдат представени на срещата на Централноевропейската инициатива , която ще се състои на 15 и 16 октомври във Варна.

На форума транспортните министри на четирите страни, участващи в коридор номер 8 - Италия, Албания, Македония и България, ще представят съвместно разчетите си на вниманието на Европейската комисия, на която ще разчитат за финансова подкрепа.

Предвижда се цялостното изграждане на коридор 8 да бъде осъществено в рамките на 15 години.

Той ще свързва пристанище Дурас и Вльора през Тирана, Скопие и София до черноморските пристанища Варна и Бургас.

Министър Мутафчиев и македонският му колега Янакиески подписаха днес съвместна декларация за ускорена реализация на проекта за свързване на ж.п. мрежите на България и Македония като ключов елемент от паневропейския транспортен коридор номер 8.