Списъкът с имената, ЕГН-тата и саморъчния подпис на най-малко 7 хиляди поддръжници ще са необходими на политическа партия, за да се регистрира за участие в избори.

Това гласят приетите промени в Изборния кодекс, който депутатите гласуват пореден ден, съобщи БНР. Според тях 10 000 лв. ще е депозитът, който партиите ще трябва да внасят в БНБ за участие в изборите.

За евровота политическата сила може да бъде подкрепена и от избиратели, които са граждани на друга държава-член на Европейския съюз. Затова ще е необходимо в списъците да бъдат посочени имената им, номера на удостоверението за пребиваване и датата на регистрация, както и техният подпис.

Коалициите от партии за участие във вота ще могат да се организират само от регистрирани в ЦИК партии. Удостоверение от Сметната палата за представени финансови отчети за последните три години е също сред условията политическа сила да бъде регистрирана в комисията.

Това обаче предизвика недоволството и на БСП, и на ДПС. Червената депутатка Мая Манолова съзря в промяната начин за разправа с политически опоненти, с малки партии и с нововъзникнали политически формации.

Според БСП правомощията на ЦИК да отказва участие на партия на изборите са прекалено големи. Те възразиха и срещу възможността Сметната палата да решава самостоятелно дали една партия е изрядна финансово.

От мнозинството от ГЕРБ обаче подкрепиха гласуваните промени.

Скандалното беше, че досега се регистрираха коалиции, без да е ясно дали субектите в тези коалиции отговарят на закона за политическите партии, изтъкна Димитър Лазаров.