Представителите на българското малцинство в Сърбия, живеещи в Босилеград обявиха, че не са доволни от своя статут в западната ни съседка, предаде БНР.

В декларация те настояват пред България да получат българско гражданство и да бъде премахнат визовия режим в пограничните райони.

Няколко неправителствени организации и политически партии на българското малцинство в Босилеград са се обърнали за помощ към парламента на България, Сърбия и към Европейския съюз.

В декларацията, която е подписана от Културно-информационния център в Бисилеград „Демократичния съюз на българите" са изброени проблемите на българската общност в Сърбия.

От нея нашите сънародници искат да бъдат уважавани човешките и малцинствените им права, да бъде създадена възможност за образование на български език и въвеждането му в служебна употреба пред държавните органи в Сърбия.
Българите, както пише още в декларацията, очакват от Сърбия да се разграничи от миналото и да уважава националната и културна идентичност, както и да им бъдат създадени условия за развитието на пазарна икономика.

„Искаме в отношенията между България и Сърбия да бъде изхвърлена идеологическата формулировка за българското малцинство - че е мост на сътрудничеството, което ни унижава," са написали босилеградските българи.

От европейските институции те искат активно присъствие и осъществяването на мониторинг на общото положение на българското малцинство в Сърбия.