Николай Денков, Божидар Божанов и Кирил Петков влязоха в президентската институция, където се очаква да вземат и да върнат втория мандат за съставяне на правителство от 59-то Народно събрание.

Сред делегацията на ПП-ДБ има двама бивши премиери - Денков и Петков, а Божидар Божанов е лицето, което в момента представлява до голяма степен "Да, България" след оттеглянето от активна политическа дейност на Христо Иванов.

Въпросът за това кой биха излъчили ПП-ДБ за премиер остана интересен по-скоро от гледна точка на вътрешнокоалиционните отношения, където също има търкания и те са видни. Името на премиера обаче остава чиста формалност при връщането на мандат, както се очаква да се случи.

Още миналата седмица от ПП-ДБ обявиха, че ще върнат папката веднага и мандата неизпълнен, след като явно не срещат подкрепа в 50-то Народното събрание за своя законодателен пакет от антикорупционни мерки, който предложиха под формата на Декларация. Именно заради този пакет от ПП-ДБ поискаха и президентът Румен Радев, ако има съгласие в парламента по него, да отложи връчването на мандата с 2-3 месеца.

Няма да променим нашия подход и няма да се откажем. Очакваме да получим по-силна обществена подкрепа, за да поставим тези теми в центъра на политиката, заяви Денков преди взимането на мандата, като подчерта, че борбата с корупцията не е самоцел, а тя насочена, за да може да се увеличат доходите, да се преодолеят неравенствата, приоритети да са здравеопазването и образованието.

Процедурата трябва да се извърви обаче докрай, длъжен съм да Ви връча мандата, заяви Румен Радев, подавайки папката на Денков като кандидат за премиер, който пък от своя страна я задържа само секунди и я върна в ръцете на държавния глава.

След проведения разговор при затворени за медиите врата съпредседателят на ПП Кирил Петков благодари на президента за дадената възможност да се опитат да реализират законодателните приоритети. Също като Николай Денков, Петков заяви, че борбата с корупцията не е самоцел, ПП-ДБ ще продължат в тази посока и ще търсят подкрепа за реализацията на приоритетите си и в следващото Народно събрание.

От ПП-ДБ са песимисти за сформиране на правителство с третия мандат, но ще отидат на разговори, ако има такива, с партията, която получи папката. Божидар Божанов заяви: "Ние ще проведем такива разговори, колкото и да сме песимисти." Неговите наблюдения от последните седмици са, че има място за диалог в парламента за всеки, който излага "приоритетите си и стои спокойно зад тях". Божанов отказа да коментира въпрос дали ДПС без Пеевски са приемлив за ПП-ДБ партньор, тъй като на този етап папката не е в ръцете на тази формация.

"На чудеса не вярвам" пък беше отговорът на Кирил Петков за възможността все пак да се сформира правителство с третата папка и в рамките на 50 Народно събрание.

Преди това от най-голямата ПГ в 50-то Народно събрание ГЕРБ-СДС също не успяха да сформират правителство, тъй като Росен Желязков не получи нужната подкрепа в пленарна зала. 

Радев: Политическата ни система е тежко заболяла

Радев: Политическата ни система е тежко заболяла

Начинът да я възстановим е чрез радикална хирургия, скалпелът е в ръцете на избирателите

В едноседмичен срок държавният глава трябва да реши на коя политическа сила ще връчи третия мандат - възможностите са "Възраждане", "Има такъв народ", Движението за права и свободи, както и БСП, които до този момент са получавали неведнъж този трети мандат.