В понеделник, 22 юли, от 11.00 часа президентът Румен Радев ще връчи мандата за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание - тази на "Продължаваме Промяната-Демократична България".

Това съобщиха тази сутрин от президентството.

Вече се знае, че "Продължаваме промяната - Демократична България" ще вземат и ще върнат мандата още веднага неизпълнен, след като се провалиха опитите им за разговор върху Декларация за законодателни инициатива в рамките на 50-то Народно събрание. Разговорите се проведоха в сряда в парламента, като на тях се отзоваха ГЕРБ-СДС, които отказват да подкрепят втори и трети мандат, Възраждане, БСП и "Има такъв народ", като и независимите депутати, преди от ДПС, заявиха готовност за евентуална подкрепа. 

Изводът обаче, който направиха от ПП-ДБ е, че не срещат подкрепа върху антикорупционната законодателна програма, която предлагат, затова и няма смисъл да се иска по-настоятелно удължаване на времето на живот на 50-то Народно събрание до връчване на втория мандат. Вчера от ПП-ДБ обявиха, че ще върнат още при получаването му мандата неизпълнен. 

Предстои да стане ясно кога и на коя политическа сила ще връчи президентът Радев третия мандат. Заявка да го получат са дали "Има такъв народ", БСП, както и "Възраждане", макар и да признават, че остават песимисти. 

анкета

Ще роди ли кабинет 50-то НС?

Виж резултати

Да, трябва 11.0%

Да, победителят е ясен 4.0%

Все ще сглобят нещо 6.9%

Третият мандат е ключът 4.8%

Надежда всяка оставете 73.3%