Инсталирането в българската политика на тежко компрометирани фигури като Делян Пеевски и възможността те да си присвояват правото да се обявяват за евроатлантици, да раздават правосъдие и да се превръщат в морални стожери показва, че нашата политическа система е тежко заболяла. Това заяви пред журналисти във Великобритания президентът Румен Радев.

Той отбеляза, че начинът да я възстановим е чрез радикална хирургия. Скалпелът е в ръцете на българските избиратели, когато и да има следващи избори, поясни държавният глава.

Радев посочи, че няма да бави процеса по връчването на мандатите. Ще се съобразя с усилията на партиите да формират правителство, ако могат. Ще се съобразя и с това да имат възможност да водят пълноценна кампания, а това не може да стане през август, поясни Радев. Той добави, че утре ще обяви кога ще връчи втория мандат.

Президентът коментира и темата за войната в Украйна. Според него час по-скоро трябва да се сложи край на този конфликт. Въпросът не е само в доставянето на оръжия и боеприпаси. Ние трябва да разберем характера на тази война. Основният фактор са хората. Ако продължим да водим войната със същата интензивност ще наближим момента, в който Украйна ще остане без хора на бойното поле, изтъкна Радев.

По думите му тогава ще се изправим пред тежка политическа и морална дилема. От една страна, ако не продължим подкрепата за Украйна, компрометираме международното право и се съгласяваме с отнемане на територии през 21 век. От друга страна, ако продължим да я подкрепяме, как трябва да стане това, запита той.

Трябва час по-скоро да започне да се използва дипломацията като инструмент за разрешаване на военните конфликти. Така ние ще избегнем приближаването на тежката политическа и морална дилема, каза още Радев.

ПП-ДБ връщат празен втория мандат

ПП-ДБ връщат празен втория мандат

Заради липса на подкрепа за антикорупционните закони