Социалистката Мая Манолова се захвана да брани ощетен от частните съдебни изпълнители длъжник и сама разказа историята му пред журналисти в парламента.

Припомняме, преди два дни Манолова успя да убеди дори колегите си от ГЕРБ да подкрепят на първо четене предложени от нея промени в Закона за частните съдебни изпълнители, които ограничават досегашните своеволия на частните съдебни изпълнители и възвръщат до някаква степен равнопоставеността между кредитор и длъжник.

Докато малкото останали в пленарна зала народни избраници препитваха министрите по време на редовния петъчен контрол, червената депутатка доведе при журналистите станалия известен вече длъжник Ивайло Илиев.

В средата на март Илиев и Асоциацията за защита на длъжника дадоха специална пресконференция в БТА, на която подробно разказаха историята му. В момента Илиев се бори да запази ипотекирания си апартамент след редица взети заеми. Битката му обаче досега не води до положителен за него резултат, тъй като на 1 април - сряда, съдебен изпълнител ще направи въвод и ще вземе жилището на Илиев на столичната улица "Нишава".

Социалистката Мая Манолова се зарече пред журналистите в НС, че ако няма спешна работа в парламента тогава, ще отиде и тя на въвода. Тя дори се възползва от присъствието на министъра на правосъдието Христо Иванов и бързо отиде в пленарна зала да го приканва да обяснява случая и казуса.

Червената депутатка се възмути от това, че историята на Илиев е пример за своеволията на частните съдебни изпълнители у нас, които в случая са издали изпълнителен иск за вземане на задължение от 50 хиляди лева, но са запорирали имущество за 3 млн. лева.