Това бяха най-честните избори, които са провеждани през последните десет години. МВР показа воля да се справи с купуването на гласове, а машинното гласуване не позволи манипулирането на протоколите. Това заяви един от лидерите на движението "Изправи се, мутри вън" Мая Манолова. Коментара си тя направи минути след края на изборния ден, като предварителните проучвания сочат, че формацията й ще намери място в 46-я парламент.

Според бившия омбудсман най-важната задача на следващия парламент е излъчването на правителство. "Българите очакват промяна, излизане от застоя. Това може да се случи само чрез съставяне на правителство. Това е предизвикателството пред формациите на промяната", коментира Манолова.

На този етап тя не пожела да се ангажира с позиция относно това, с кого биха управлявали в следващия парламент. Важно било, че ГЕРБ нямало как да съставят правителство. "Очакваме действия от "Има такъв народ", каза все пак тя.

Няма разцепление в обединението "Изправи се, мутри вън" коментира Манолов във връзка с неколкократните изказвания на адв. Николай Хаджигенов, че обединението на представители на т.нар. "Отровно трио" и формациите на Манолова и Татяна Дончева не е на идейна основа, а с практическа цел - влизането в парламента.

"Не сте разбрали думите на Хаджигенов. Моделът на следващото управление е зададен именно от нашата коалиция, в която няма скрито-покрито, има един букет от ярки личности, и каквото има да се каже, се казва."

Основните точки, които ще устояват от коалицията на Манолова, ако влязат в бъдещ кабинет - повишаване на доходите, преизчисляване на пенсиите още от септември, подпомагане на малкия и среден бизнес, както и продължаване на ревизията на управлението на ГЕРБ.