Явно нарушаването на права не е от вчера. Не може държавата да е безсилна пред едно село. Органите на реда трябва да си свършат работата. Това коментира омбудсманът Мая Манолов в ефира на bTV за палежите в село Галиче.

Общественият защитник се закани след като минат промените в изборното законодателство, които готвят управляващите след ветото на президента, да ги анализира внимателно и ако има нарушаване на права да сезира Конституционния съд.  Изборният кодекс, изготвен от нея в предишния мандат работел и бил искан от сънародниците ни зад граница.

С всеки следващ вот има подобрение на изборния процес, изтъкна омбудсманът. За вота в Турция Манолова е категорична, че не трябва да се наказват избирателите в южната ни съседка, защото най-лесно било да се възроди изборният туризъм от Турция към България. Реално щели да бъдат наказани българите в Северна Америка.

Подходът "няма секция -няма проблем" е вреден, категорична е Мая Манолова. Политиците, които се срещнали с българи в чужбина в сградата на администрацията на омбудсмана, поели определени ангажименти, които обаче не изпълнили. 

За новите идеи да има 35 секции в чужбина тя е убедена, че не е направен анализ, за да се стигне до това число. Това било, по мнението й, бакалска сметка. Пак щели да се ограничат сънародниците ни. С 35 секции пак в Лондон ще има една секция. 

Мая Манолова очаква партиите повече да работят за гражданите. Така и омбудсманът ще има по-малко работа. Общественият защитник коментира още, че в хода на работата й са констатирани лоши практики от топлофикациите. Някои от тях са изчистени. Други ще се изчистват тепърва.

Мая Манолова е готова да отдаде своите юридически експерти на Топлофикация-София. Така парното нямало да начислява на длъжниците "такса юрист". Предстои и КЕВР да забрани начисляването на тази такса по делата на Топлофикация с длъжниците.