Това беше кратък, но ефективен парламент. Такава оценка направи на 46-о Народно събрание лидерът на ИБГНИ Мая Манолова пред журналисти след заседание на Комисията по правни въпроси и открои като значимо решението на парите за пенсионерите, добавки и пенсии, както и решението общините да получат справедливо разпределение на средствата срещу COVID-19.

,,Жалко е, че едно от големите обещания за съдебна реформа не се случи. Виждате с какви процедурни хватки бяха бламирани заседанията на правната комисия, за да се стигне до този финал, при който за втори път правната комисия след десетки заседания приема закона за закриване на специализираните съд и прокуратура само на първо четене. Видяха се кои осуетяваха кворума с неприсъствието си. Ще се види кой излъга хората и кой удържа на думата си'', уверена е Манолова.

Ива Митева твърда, че няма да свиква извънредно НС

Ива Митева твърда, че няма да свиква извънредно НС

Ако ние не спазваме нашите срокове, за какво законодателство говорим

Според нея Конституцията е пределно ясна, че при искане на 1/5 от народните представители председателят на Народното събрание длъжен да насрочи заседание и така са правили всички председатели досега. В случая не става дума за едно заседание, а за един от законите, който има шанс да бъде окончателно приет на второ четене, с което да започне съдебната реформа, а това е Бюрото за защита на свидетелите при главния прокурор, посочи Мая Манолова.

"Госпожа Ива Митева много искаше да има съдебна реформа, но нямаше желание и затова не насрочи заседание на парламента. Още не е късно Митева "да постъпи почтено" към Конституцията и да насрочи заседание, а не да се оправдава с процедурни хватки", каза още Манолова.