Правилникът за дейността на Народното събрание е с ранг на закон. Ние сме си определили ясно как работим, имаме ясно разписани срокове. Toва заяви председателят на 46-о Народно събрание Ива Митева пред журналисти в кулоарите на парламента, обяснявайки че няма намерение да нарушава закона/правилника и да свиква извънредно заседание на парламента.

Тя припомни, че в 45-ия парламент сроковете били увеличени от 24 часа на 72 часа, за да има време парламентът да работи по-качествено и по-обмислено. Затова Митева и е изумена от казаното вчера от Христо Иванов, че тези срокове са инструктивни и че може и да не се спазват. Ако ние не спазваме нашите срокове, за какво качествено законодателство говорим, запита парламентарният шеф.

"Тогава предлагам да махнем всички срокове в правилника. Нека да нямаме дори регламент. Щом ние няма да си спазваме нашия регламент и устройствен акт, нека да работим без такъв", заяде се Митева.

Тя коментира и направеното от Мая Манолова сравнение с разглеждането на бюджетите. Ситуациите не били идентични. "Искам да ѝ напомня, че в парламента взехме решение за разглеждане на бюджетите и имаше пълен консенсус."

ДБ иска ново извънредно заседание на парламента

ДБ иска ново извънредно заседание на парламента

Ива Митева си превишавала правата

"Ако те в петък на заседанието на правната комисия бяха предизвикали решение, с което да се задължи председателят да внесе доклада до петък вечерта, този доклад щеше да бъде внесен. Въпреки че в правилника има 72-часов срок и за стенограмите. Т.е. те (депутатите от правна комисия бел.ред.) не си свършиха работата, не познават правилника, но отправят упреци. Не приемам такива упреци", подчерта Митева.

Тя запита Мая Манолова и Христо Иванов защо не поискали свикване на извънредно заседание на Народното събрание още в петък, когато се гледали до късно през нощта бюджетите. "Те и това проспаха, след това тръгват да говорят да нарушаваме правилника и закона. Не, няма да го нарушавам, защото, ако свикам извънредно заседание, аз мога да го свикам само с дневния ред, който ми е поискан", каза още Митева. Това би било прецедент, който ще позволи хаос и в следващото Народно събрание.