Николай Колев - Босия се е обърнал и към националния омбудсман Мая Манолова за изясняване на корупцията при издаване на шофьорски книжки.

Омбудсманът Мая Манолова, която присъства на заседанието на Временната комисия за разглеждане на постъпили сигнали от граждани за обучението и изпитите на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство, е сезирана от Николай Колев - Босия.

Босия дойде на заседанието на комисията за шофьорските книжки
Обновена

Босия дойде на заседанието на комисията за шофьорските книжки

Николай Колев иска депутатите да се саморазпуснат, защото не контролират властта

Той е отправил конкретни искания към омбудсмана за документални проверки. "Поиска моята подкрепа като омбудсман и поради тази причина съм тук, за да го подкрепя", заяви Манолова.

"Изпитвам огромна тревога за неговото здравословно състояние - той е в гладен протест 62 дни", посочи Манолова и изтъкна, че статистиката от началото на стачката за войната по пътищата сочи, че всеки ден губим по двама души.

Припомняме, Николай Колев - Босия стачкува вече втори месец с искане корупцията при издаването на фалшиви шофьорски книжки да бъде прекратена. Той иска и оставките на министъра на транспорта Ивайло Московски и други ръководни лица.

След като напрежението около гладната стачка на Босия ескалира, Народното събрание създаде тази временна комисия. Днешното заседание е извънредно по време на парламентарната ваканция.

Манолова бе категорична, че гражданите очакват отговорно отношение от страна на държавата и от страна на институциите. Очакват още производството на фалшиви шофьорски книжки да бъде преустановено, а отговорните лица да бъдат наказани.

Тя изтъкна, че е повече от притеснително, че от започнатите различни наказателни производства в Автомобилна администрация до момента няма нито един осъден, а една част от лицата продължават да са на работа.

Манолова заяви, че като медиатор между институциите ще предложи в спешен порядък на министър-председателя създаването на междуведомствена комисия, в която заедно с представители на гражданското общество да бъде направена проверка в Автомобилна администрация.

Временната комисия продължава да нищи сигналите на Босия

Временната комисия продължава да нищи сигналите на Босия

Съмишленици на Босия предупреждават, е времето изтича

Николай Колев-Босия настоя още зам.-министър Ангел Попов да бъде отстранен от поста. Председателят на временната парламентарна комисия Светослав Иванов настоя, че съдът ще реши неговата вина. Ние нямаме право да се произнасяме по отношение на вина, коментира депутатът.

Николай Колев обясни, че съдът, когато отстрани Попов чрез присъда, го обявява за престъпник. "Тогава, когато е подсъдим, присъствието му на работното му място му дава възможност да прикрие цялата му престъпна дейност", посочи Колев.

Зам.-председателят на ДАИ Дамян Войновски посочи, че вече е сезирано МВР за нарушенията, свързани с така наречените "бели стаи" и всеки, който е извършил престъпление, ще си получи наказанието.

Бившия служебен премиер Ренета Инджова заяви по време на заседанието: "Не мога да изразя преклонението си пред Николай Колев, поведението на комисията днес представляваше гавра с гражданските му права и със здравословното му състояние.

Босия се среща с Караянчева, за да търси оставката на кабинета

Босия се среща с Караянчева, за да търси оставката на кабинета

Президентът Радев да свика кръгла маса без политици, а от граждани

Аз бих казала - комисията не изпълнява възложените й задачи и трябва да потърси помощ. Помощта, която трябва да потърсите, е от политическите сили, които представляват членовете на тази комисия. Това правителство, което прави всичко за хората. За пътищата - да, но за умиращите по пътищата - не, каза Инджова.

Тя настоя за уведомление на европейските институции за опасността, която българските институции представляват с издаването на фалшиви свидетелства за правоуправление.

Посланиците в България трябва да бъдат уведомени за опасността, която представляваме. Тя е равносилна на терористична заплаха.

Ваканцията не може да е оправдание за българските власти и специално за българския парламент. Инджова препоръча на Светослав Иванов да поиска от ГЕРБ свикване на извънредно заседание на парламента.

По думите й следваща инициатива, която е допустима по Конституция е да се обърнат към президента, който има правомощие да свика извънредно заседание на парламента.

Ситуацията е форсмажорна, заяви Инджова и изтъкна, че за два месеца комисията не е направила нищо.