Общественият защитник Мая Манолова готви десанти в страната в търсене на справедливост за гражданите. Факт е и първа й жалба в Конституционния съд в защита на малките казани за ракия.

Общественият защитник влиза в битка за защита на малките казани за ракия. Тя дава Закона за акцизите и данъчните складове на Конституционен съд. Според нея нарушават се правата на стопанската инициатива и други важни законодателни членове.

Припомняме, с промените в Закона за акцизите и данъчните складове се въвеждат ограничения казаните за ракия да са с работно време само 6 месеца в годината – от 1 юли до 31 декември. Обемът на съдовете за дестилация се намалява от 1000 на 500 литра. В противен случай обектите се водят като складове.

1622 жалби за 2 месеца постъпили в институцията на Омбудсмана. Това стана ясно на отчетна пресконференция на обществения защитник Мая Манолова. Това е близо двойно увеличение спрямо същия период на миналата година, когато до омбудсмана са подадени 1006 жалби.

Според Манолова това се дължи или на повишено доверие, или се увеличават нарушенията на администрацията. За този период тя е провела 7 приемни дни в София и се е срещнала със 129 души лично. Провела е 4 изнесени приемни в страната - Сливен, Бургас, Видин и Габрово. Посетила е 11 населени места извън София като в Пловдив и Пазарджик е ходила два пъти заради сложността на казусите, с които е била ангажирани.

В Пазарджик е имало проблем с кмета на Белово, който е проявил саморазправа с опоненти от предизборната кампания. Премахнал стопанска постройка с помощта на 50 полицаи при бутане на плевнята на опонента си. След това последвала повторна атака срещу човека.

Мая Манолова питала и министъра на вътрешните работа защо полицаи участват в действията на кмета.

Два пъти е била и в Пловдив в квартал Прослав - там без обществено обсъждане е изградена пасарелка. На общинския съвет е проведен другарски съд срещу председателката на общинския съвет, че се е срещнала с гражданите и с омбудсмана. Там сагата продължава, констатира Мая Манолова. В казуса се включили НКЖИ, транспортният министър и приемната на премиера.

Цялостна реформа на институцията планира Манолова. Амбицията й е да е по-близо до хората. Затова ще има регионални приемни на обмудсмана. Хората са толкова обеднели според Мая Манолова, че им е трудно да пътуват до София да се оплачат.

Тя планира десанти - експерти на институцията ще идат до всяко населено място. Манолова е подготвила 74 препоръки до министри и кметове за тези 2 месеца. МЗ реагирало бързо на препоръките за инсулиновите помпи и кохлеарните импланти.

Омбудсманът очаква реакция от МРРБ за това как се разходват средствата от винетките, като Манолова е препоръчала повече прозрачност на харочвете.

Омбудсманът е възмутена и от аварията в София, която остави за близо денонощие някои части на районите Люлин, Надежда и Обеля без ток. Абсолютно справедливо е възмущението на гражданите, че бяха оставени на тъмно и на студено, коментира Мая Манолова. Те могат да претендират за имуществени вреди до сряда. Могат да се ожалят от действията на енергото при повреда на ел. уреди или разваляне на продукти. Тя ще иска промяна на общите условия на ЕРП-тата, за да се даде възможност хората при липса на ток да се жалят ефективно.

Старата вражда между Мая Манолова и Цецка Цачева продължава и в новото качество на бившето червено острие. Повод станали номинациите на Манолова за неин заместник. Припомняме, тя внесе в НС 5 предложения. Цецка Цачева й ги върнала като обяснила, че омбудсманът трябва да предложи един, който да бъде гласуван от НС. Манолова обаче не иска самотно състезание на един играч. Трябва да има повече от един състезател, категоричен е омбудсманът. Затова и тя ще проведе изслушване на номинациите за заместник-омбудсман.

Мая Манолова призна, че още с първите си действия като обществен защитник си навлякла врагове. Продължава битката на омбудсмана с Топлофикация.