Веселин Марешки и екипът му са готови да преразгледат въпросите за референдума и евентуално да оттеглят някои от тях. Това се посочва в позиция на Марешки и Инициативния комитет по повод подписката за Референдум 2016 и излезлите резултати от проверката на ГРАО относно валидността на допълнително внесените подписи.

Щяла да се преразгледа необходимостта от някои въпроси, които са били вписани първоначално сред искането в подписката. Съгласно изнесените от ГРАО резултати 2644 подписа не достигат за директното насрочване на референдум. Били събрани над 400 000 валидни подписа.

Веселин Марешки и екипът му изтъкват, че могат да разглеждат резултатите под два ъгъла. Единият е да погледнат мнително, че някой умишлено е направил така, че подписите да не достигнат. Такава информация Инициативният комитет бил получил под формата на различни слухове. Вторият вариант е да приемат резултата и да продължат напред.

Независимият кандидат-президент и инициатор на подписката и Инициативният комитет са категорични, че ще потърсят следващата правилна крачка, за да защитят близо 530 000 души, които са сложили подписите си. Те се определят като прагматични хора и професионалисти.

От Инициативния комитет изтъкват, че всеки внесен подпис представлявал самостоятелната воля на дадения гражданин. Екипът на Марешки не бил ходил по големи фирми и не били взели подписите от предишни такива инициативи.

За тях била важна целта – да се докаже, че българите искат промяна и да видят колко от тях са готови да загубят час-два, за да се включат в подобна инициатива. Комитетът успял да докаже, че системата с референдумите работи и гражданите могат да я използват.

В позицията си Марешки изтъква, че са готови да изчакат решението на Конституционния съд и ако се наложи да преразгледат поставянето на въпроса за намаляване на броя на депутатите от 240 на 120. Конституционалността на този въпрос била оспорена от президента. Това бил единственият въпрос, по който имало съвпадение в подписката на Марешки с тази на Слави Трифонов.

Веселин Марешки заявява готовността си да се откаже и от въпроса за броя на аптеките, тъй като зачестили твърденията, че иска да използва допитването за личните си цели. Той е готов да се откаже, въпреки че оспорваната от екипа му норма е противоконституционална.

Марешки изтъква, че сега парламентът ще трябва да реши дали въпросите да стигнат до гражданите през октомври. Той и екипът му изразяват уверението си, че депутатите ще защитят интереса на българите, които са се включили в подписката им.

Инициативният комитет държал на въпроса за въвеждане на регулация при цените на горивата. Той бил основният, който вълнувал хората и с неговото решаване можели да се оставят между 2 и 3 милиарда лева годишно в икономиката на България, и по-конкретно - в домакинствата и малкия и среден бизнес, се посочва още в позицията.

Припомняме, че въпросите са:

„Подкрепяте ли броят на депутатите да бъде намален от 240 на 120";

"Подкрепяте ли да падне имунитетът";

"Подкрепяте ли да отпадне напълно субсидията за финансиране на партиите";

"Подкрепяте ли да се премахне ограничението един човек да може да открие не повече от четири аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурентeн и да се намалят цените в аптеките";

"Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите".