Езикът на омразата е присъствал при всички партии в предизборната кампания. Това съобщи пред БНР изпълнителният директор на Института за социална интеграция Стоянка Балова.

Мониторингът обаче го отчита като непечеливш в кампанията.

Безспорен призьор в нашето изследване за използване на език на омразата е Веселин Марешки, посочи Балова. Тя изтъкна, че "Воля" нямат представител в европарламента, въпреки че Марешки е бил един от най-активните кандидати, обикалял е всички телевизионни формати и е нямал абсолютно никаква "цедка" в политическото си говорене.

Според наблюденията на Балова на водещи позиции по език на омразата се нареждат и водачът на евролистата на "Атака" Георги Димов, Радан Кънев, Ангел Джамбазки, Елена Йончева, както и самият Бойко Борисов.

Следят дали политиците ни агитират с езика на омразата

Следят дали политиците ни агитират с езика на омразата

Истанбулската конвенция и Пактът за миграция се използват за ксенофобска пропаганда според ИСИ

Тя посочи, че подобно говорене остава безнаказано, ако дадена институция не бъде специално подтикната.

През последните години сме свидетели на неспособност от страна на политическите елити да управляват общественото мнение чрез умелото боравене с политически послания, коментира Балова. Тя обясни, че по време на кампанията освен чистата форма на език на омразата се е наблюдавало и използването на агресивна лексика към опонентите и индиректна обида. Това важало за всяка политическа формация без значение от политическата ориентация.

Националистическите формации, като ВМРО и "Воля", по-скоро търсеха политически дивиденти, докато другите се проявяваха в определени моменти, когато ситуацията беше в безпомощно състояние, за да надделеят над политическия противник, заяви Балова.

Борисов забрани на членовете на ГЕРБ да ползват езика на омразата

Борисов забрани на членовете на ГЕРБ да ползват езика на омразата

"Не искам да сте кучки, искам да сте добронамерени и градящи", обяви той