Лидерът на ПП "Воля" и зам.-председател на НС Веселин Марешки отрече да има специален закон "Антивъзраждане". Според Марешки държавните субсидии на политическите партии извън парламента не се намаляват специално заради Движение "Възраждане".

Вчера председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви на пресконференция, че правителството умишлено иска драстично да се намали субсидията на движението, защото управляващите се страхуват от движението. Поради това е на път да се приеме първият специален закон у нас, който е насочен само и единствено към движението. По думите му инициатор на промените са ГЕРБ, а предложението е внесено от "Воля", които изпълняват интересите на първата политическа сила у нас.

"Възраждане" обвини ГЕРБ за намалената субсидия

"Възраждане" обвини ГЕРБ за намалената субсидия

След закон „Антивъзраждане” ще има специални закони за медии и за хора

В отговор на това Марешки заяви пред bTV, че председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов е пиар продукт на министър в сегашното правителство - министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

Според Марешки Костадинов е "изкаран" на политическата сцена от Кралев през 2011 година, за да може да се отклонят гласовете на недоволните варненци от модела на Кирил Йорданов. Целта била да се вземат гласовете на варненци, те да бъдат излъгани и впоследствие на балотажа да подкрепят Йорданов, за да се запази статуквото. "В момента активират това момче, за да може недоволните от ГЕРБ, вместо да отидат в истинските алтернативи, правят същия проект", атакува още Марешки и нарече лидерът на "Възраждане" лъжец.

Марешки отрече предложението за намаляването на субсидията да е насочено само към "Възраждане", въпреки че предложението засяга само тази партия.
Припомняме, че Движение "Възраждане" е единствената партия извън парламента, която получава държавна субсидия. Право на държавна субсидия има партия, която минава 1% от избирателите. На последните избори това бяха "Реформаторски блок - Глас народен", Движение "Да, България", ДОСТ, Нова Република, Коалиция АБВ - Движение 21 и партия "Възраждане". От шестте политически субекта единствено последният получава партийна субсидия, защото всички останали се явяват като коалиции и по закон нямат право на държавна субсидия.

Костадин Костадинов иска да види Веселин Марешки в затвора

Костадин Костадинов иска да види Веселин Марешки в затвора

Иска делото да приключи бързо

Според лидера на "Воля" неговата партия следва последователни политики. "Аз съм инициатор на референдум, в който искахме нулева субсидия и на изборите казахме, че ще подкрепим всяко предложение за увеличаване на мажоритарността и намаляване на субсидиите, дори да е с малко", обясни още Марешки.