Депутатите влязоха в спор кои да са новите членове на ВСС, след като час и половина бяха представяни техните номинации. Членове на ВСС с високи нравствени качества, иска лидерът на "Воля" Веселин Марешки по време на дебатите за парламентарната квота в съвета.

Според него дискусията в парламента не е била достатъчна, а кандидатите били непознати за широката аудитория. Марешки смята, че изборът бил предрешен. Задкулисни игри опорочавали избора, категорично заяви лидерът на "Воля".

Според лидера на Воля върху членовете на ВСС не трябвало да пада съмнение за партийни и корпоративни зависимости.

В съдийската колегия от квотата на НС влизат Боян Магдаличев, Боян Налбански, Вероника Димова, Даниела Марчева, Драгомир Кояджиков, Стефан Гроздев.

В прокурорската колегия от квотата на НС влизат Гергана Мутафова, Йордан Стоев, Калина Кючукова, Пламена Апостолова, Светлана Бошнакова.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта, че днешният ден е очакван от цялото българско общество. Изборът е максимално прозрачен, категоричен бе той. Цветанов настоя за политическо обединение.

Представителите за членове на ВСС, излъчени от парламента, не са представители на политически партии, обяви социалистът Крум Зарков. Трябва да бъдат избрани кандидатите, които са се представили най-убедително, настоя той.

Веселин Марешки не се даде и поиска яснота кой влиза във ВСС.

Депутатите изслушват кандидатите за ВСС

Депутатите изслушват кандидатите за ВСС

18 кандидати се борят за 11 места в новия състав на ВСС

Припомняме, 18 са номинираните за членове на ВСС от парламентарната квота. От тях 11 съдии се борят за 6 места, а 7 прокурора за 5 места.

От 18 кандидати 11 ще станат част от новия Висш съдебен съвет. Всеки един от тях трябва да получи квалифицирано мнозинство от 2/3 от народните представители.

5 партии предупреждават депутатите за кандидати за ВСС

5 партии предупреждават депутатите за кандидати за ВСС

Четирима от кандидатите са особено неподходящи, според тях