И световната класика в литературата бе включена с споровете за закупуването на Ф-16. Тонът зададе лидерът на НФСБ Валери Симеонов. В началото споровете тръгнаха трививално и спокойно.

ДПС подкрепя закупуването на Ф-16. Това стана ясно от думите на лидера на партията Мустафа Карадайъ. Отговорност и мъдро държавническо поведение, иска той. Нужно е да се работи многоаспектно, за да се гарантира националната сигурност, подчерта Карадайъ.

Решението е стратегическо за сигурността на страната, категоричен бе той.

Тази сделка е най-грабителската в цялата история на България, репликира Веселин Марешки. Според него сделката е най-голямата заплаха за националната сигурност.

Валери Симеонов изказа съболезнования си към финансовия министър Владислав Горанов заради високата цена на самолетите. Той е против сделката, но поясни, че не подкрепя руските ковчези. По думите му двойно повече европейски самолети за тази цена можело да купим. 

Министрите Емил Караниколов и Красимир Каракачанов били в ролята на Клетниците от Виктор Юго и то в ролята на Гаврош и Козет, които са на барикадата и отстояват решението. Лидерът на НФСБ е категоричен, че решението за самолетите е взето под диктат.

Явно сме богове, предположи Веселин Марешки. Явно можем да погребем държавата си, явно можем и да я възкресим, е това ще стане по-трудно, анализира той. Някой ще отиде в Ада, но той ще повлече със себе си целия народ, имайте страх от Бога, призова лидерът на Воля. Не искаме да бъдем част от този срам, изтъкна той. Затова депутатите му нямало да присъстват в зала и да гласуват сделката.

Не споменавайте напразно името Господне, настоя воеводата Милен Михов.