Няма информация в Министерство на финансите от партньорски служби по аферата в Митниците. Това стана ясно от изслушването на служебния министър на финансите Людмила Петкова във временната комисия по темата. Има посещения от посланици във ведомството, но няма данни за темата на разговорите, тъй като не са присъствали експерти, а само политическия кабинет. В Митниците също няма информация от партньорски служби за искане за смяна на ръководителите. Там ежедневно постъпва информация от партньорски служби.

Записите от камерите на МФ са само от последния месец и няма данни баща и син Димитрови или Паскал да са влизали във ведомството. Нямало ред за влизане в МФ. Сега Петкова е издала заповед всеки, който влиза и излиза от МФ, да се записва. Според нея има недостатъчни усилия за събираемост от приходните администрации.

Тошко Йорданов, председател на временната комисия, показа снимка на сем. Димитрови и Недан Хаджиев на плажа. На предходното заседание министър Калин Стоянов каза, че Асен Василев е искал да назначи Хаджиев в ОД МВР Хасково.

Петкова е възложила на новия шеф на Митниците да направи анализ на дейността на Петя Банкова.

Шефът на ДАНС Пламен Тончев посочи, че през лятото на миналата година е постъпила информация за контрабандната дейност на сем. Димитрови. Контактите им стигали до високи нива в Митниците и Гранична полиция. Марин и Стефан Димитрови имали сериозни връзки в МВР, както сред политическото ръководство, така и сред професионалното ръководство. Познанството им с Живко Коцев датирало от дълги години, стана ясно от думите му. Димитрови оказвали влияние върху кадровите дейности в МВР. Имали връзки и в териториалните звена в Митниците. Давана им е чувствителна и класифицирана информация.

И Стефан Димитров, задържан с Банкова, се озова в Спешното
Обновена

И Стефан Димитров, задържан с Банкова, се озова в Спешното

От около два дни Димитров имал схващания, главоболие и световъртеж

Паскал се оказал незаобиколим фактор при производството и разпространението на контрабандни цигари. Групата дори имала показанията на свидетел, който дал доста притеснителни данни. В канала участвал и Никола Николов, който участвал в производството на цигари в Турция, където било по-евтино. Пламен Тончев обясни как е протекла акцията срещу групата. Марин и Стефан Димитрови трябвало да осигурят протекциите на високо ниво. На задържаната шефка на Митниците и на Живко Коцев били подготвени дарове и облаги, които трябвало да получат на паркинга на Народното събрание. Събрани са множество доказателства по НПК, изтъкна председателят на ДАНС. Имало е данни в ДАНС за участие на хора от Митниците, както призна той и отчете , че има и други митнически служители в престъпната схема. Разработката е от 2022.

Стефан и Марин Димитрови се познават с Бойко Рашков, заяви още Пламен Тончев. Като заместник-директор Петя Банкова нямало как да осъществява задачите, поставяни й от Стефан Димитров. Като директор обаче е можела.

Шефът на ДАНС предположи, че финансовият министър не е бил запознат с дейността й.

Бойко Рашков представил контрабандистите Димитрови на МВР шефа

Бойко Рашков представил контрабандистите Димитрови на МВР шефа

Калин Стоянов знаел и за вечеринки в дома на Бойко Рашков, където се раздавали задачи