Растежът на икономиката на еврозоната се подобрява, а безработицата пада, но основната инфлация не се увеличава, тъй като растежът на заплатите все още не се е ускорил.

Това заяви в петък управителят на Европейската централна банка пред лидерите на Европейския съюз, съобщава агенция Reuters.

В изявление за европейската икономика на срещата на върха на 28-те страни от ЕС, Драги посочи, че бавният ценови растеж означава, че засега стимулиращата политика на ЕЦБ ще остане такава, каквато е към момента.

Трябва да се има предвид, че основната инфлация в еврозоната (изключвайки цените на храните и енергията), се повиши през април с 1,2% на годишна база от 0,8% през март, но през май растежът се забави до 1 на сто.

Марио Драги обаче заяви, че очаква растежът на заплатите да се ускори през следващите месеци.

В изказването си Марио Драги цитира американския икономист Лари Съмърс, бивш икономически съветник на президента Барак Обама, според когото доверието е най-евтиният стимул.

Главата на ЕЦБ също така отбеляза пред лидерите на ЕС, че икономическият растеж и подобряването на бизнес климата дават уникална възможност на политиците да провеждат структурни реформи и да стартират цикъл на засилено доверие и на икономическо сближаване.