Вицепремиерът в оставка и номинирана за премиер Мария Габриел все още вярва, че страната има нужда от стабилност. Това заяви тя на брифинг в парламента, който започна с благодарност към лидера на партия ГЕРБ Бойко Борисов и лидера на СДС Румен Христов за подкрепата, която е имала от първия ден.

Тя обаче очаква извинение от ПП/ДБ за всички епитети, които е чула до този момент.

Всички трябва да продължим да проявяваме отговорност, изтъкна Габриел. В краткото си изявление в началото Габриел посочи, че иска да каже четири неща, като именно първото е очакването за извинение. Второто - че не е нарушила Конституцията, тъй като има издаден указ.

На трето място тя напомни, че всички министри, включително тези, които е предложила вчера, са поели ангажимент за период от 18 месеца, явно имайки предвид първоначалната договорка между ГЕРБ и ПП/ДБ. Така Мария Габриел отхвърли обвинението, че не е искала съгласието на всеки един поотделно да бъдат номинирани, а стана ясно че използва съгласието от преди 18 месеца. Габриел заяви обаче, че признава правото на всеки един да си направи отвод, предупреди обаче за обществения отзвук - "това обаче може да се изтълкува по обратен начин."

И лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е изненадан, че ПП-ДБ не се научили за 9 месеца да не ползват епитети. Той също така е и обиден, но на първо място зависи всичко от Мария Габриел - дали тя ще приеме извинението на ПП.

Вземайки предвид характерите на лидерите в ПП-ДБ решил да излъчи преговорен екип, който успешно да води разговорите.

Не мога да зачеркна тези 9 месеца, сподели лидерът на ГЕРБ, когато ГЕРБ се съгласили на ротация само на премиер и външния министър само за да има кабинет. Вчерашните декларации за отказ да се заемат министерски постове са в нарушение на споразумението между партньорите в сглобката. 

От думите му стана ясно, че не се договорили за срока за реформа в службите и за отмяна на следствената тайна.

Версията на Борисов: спорът е бил за министър Тагарев.

Версията на Борисов за предложените имена на министри: ГЕРБ направили компромис с министъра на спорта. Съгласили се Жечо Станков да е министър на енергетиката, а Румен Радев да стане шеф на БЕХ. 

Преговорният екип е бил направен, за да се случи ротацията, изтъкна Борисов. Кое ги накара вчера да покажат истинското си лице, недоумява той. Само от Мария Габриел зависело дали ще приеме извинението на ПП-ДБ заради отправени към нея обвинения и епитети от вчера.

Той настоява за извинения към герберите и Мария Габриел.

Отново лидерът на ГЕРБ предупреди, че се налага вдигане на данъци. Призова да се прочете доклада на Международния валутен фонд.

Партията дала 100% доверие на Асен Василев да поеме финансите, а Борисов си спомни и как Асен Василев по цял ден бил при него, когато се обсъждал бюджета и казвал само "Благодаря, благодаря".

Борисов показа и че е обиден от определението за него като адвокат на Пеевски. По думите му дружбата на ПП-ДБ с ДПС била по-голяма, отколкото на ГЕРБ с ДПС.

Има път назад, но той минава през това дали Мария Габриел ще приеме извинението, изтъкна Борисов като допълни, че на него му предстои тежък разговор с групата дали депутатите биха приели извинение. Сближаването обаче трудно щяло да стане, а Бойко Борисов ще трябва да убеждава партията. Партията искала Габриел да върне празна папка и да се ходи на избори.

Голямо извинение ще върне ГЕРБ на масата на преговорите.

Ако министрите не искат да заемат постовете, няма да са, отсече още Борисов.

На въпроса страх ли го е да седне на масата на преговорите, Борисов обясни, че не иска той, като единствен лидер на ГЕРБ да седне срещу четирима, които "да го награчат" и не иска разговор с ПП-ДБ, защото те били невъзпитани. И даде пример - как се води разговор с Кирил Петков, който чупил шишета в масата. ГЕРБ били сдръжаните, а доказателство за това било, че и в момента не "били пуснали" Делян Добрев да ги надприказва.

Борисов нямал проблем ДПС да нямат екслузивни права върху регулаторите и изтъкна, че ПП-ДБ искали през задния вход да вкарат БСП. Именно на това Борисов отказал.

Какво да се прави? По версия на ПП/ДБ

Какво да се прави? По версия на ПП/ДБ

Кой кого е хвърлил под автобуса