Пред дипломатическия корпус Мария Габриел представи кандидатурата на България за член на Съвета на ООН по правата на човека в периода 2024-2026 г.

В периода 2019-2021 г. България изпълни първия си мандат като член на Съвета по правата на човека. Като член на Съвета през 2024 - 2026 г., България се ангажира да подкрепя мерки и политики, насочени към борбата с всякакви форми на дискриминация и нетолерантност, както и да насърчава включването на ръководни позиции на жени и момичета във всички сфери на живота.

Също така поема ангажимент да защитава правата на детето, включително правото на универсален достъп до образование за всяко дете и да участва в международните усилия в борбата срещу дезинформацията, насърчаване на свободата на медиите и защита на журналистите.

Пред гостите Мария Габриел заяви, че винаги страната ни е защитавала правата на човека във външната си политика. Решени сме отново да допринесем конструктивно, по думите й. Няма развитие без мир, каза тя. Мотото на кампанията ни е "Ангажирани да допринесат". По приоритетите си ще работим с усилия, стана ясно от коментара на външния министър.

България ще насърчава овластяване на жените и момичетата, отчете първият ни дипломат. Ще работим и за реализацията на правата на всяко дете. Внимание ще отделим на онлайн образованието, което да допълни традиционното, обясни Габриел. За изпълнението на тези цели страната ни ще разчита на останалите членки на ООН.

С пощенска марка отбелязваме 120 години дипломатически отношения със САЩ

С пощенска марка отбелязваме 120 години дипломатически отношения със САЩ

Посланик Кенет благодари за днешното събитие и сподели вълнението на посолството при разработването на марката