Създават нов Европейски център за компетентност в областта на киберсигурността и мрежа от национални центрове за киберсигурност. Това съобщи комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел на пресконференция в Брюксел.

"Нашият европейски експертен опит е неоспорим. Предлагаме всички ангажирани с киберсигурността в ЕС да могат да се срещат в рамките на мрежата и така да обединят цялото европейско ноу-хау, с което разполагаме. Водени от тази визия ще имаме единен координационен център във всяка страна членка, а създаването на мрежата ще изисква формирането на общност от таланти, знания и субекти, специализирани в областта на киберсигурността", заяви Мария Габриел.

Част от е-услугите на НОИ не работят

Част от е-услугите на НОИ не работят

Справките по ЕГН и по ПИК

В ЕС вече има над 660 подобни субекти. Много от тях вече са подали заявления за участие в пилотни проекти на мрежата с общ бюджет от 50 милиона евро. Проектите ще започнат през ноември.

По думите на Габриел Европейският център за киберсигурност ще обедини в Брюксел около 80 служители до 2023 г. Финансирането ще бъде по програмите "Цифрова Европа" и "Хоризонт Европа". Очаква се и държавите-членки да помогнат на общия бюджет на центъра, който да достигне до 4 милиарда евро, каза Мария Габриел.

Очаква се Центърът да финансира проекти за научни изследвания, както и проекти за внедряване на технологии. Той ще може да мобилизира и обществени договори и поръчки за своето функциониране.

"Нашата амбиция е да предоставим на Европейския съюз усъвършенствани промишлени и технологични мощности и да му дадем възможност да играе водеща роля в решения от следващо поколение в областта на киберсигурността. Това е част от нашата цифрова независимост", каза Габриел.

Броени часове преди пресконференцията, Габриел проведе първия кръг преговори по предложения от Европейската комисия пакет за киберсигурност с преговорните екипи на Европейския парламент и Съвета, председателства н от Австрия.
Целта е по-скоро да се постигне окончателно споразумение за модернизирането и укрепването на Европейската агенция за киберсигурност (ENISA) и за създаването на европейска рамка за сертифициране на услугите и продуктите, свързани с информационната сигурност.