Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Срещата им се състоя във Вашингтон в рамките на втората сесия на стратегическия диалог между България и Съединените щати.

Подкрепа, координация и общ отговор на предизвикателствата - това са посланията от срещата ми с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, посочи Габриел.

Тя увери, че страната ни е стратегически партньор, значим съюзник и приятел.

По нейни думи успешното провеждане на втората сесия на стратегическия диалог между България и САЩ и общите приоритети, основани на демократичните ценности и спазването на международния правов ред, са окуражаващи.

Българският вицепремиер подчерта, че подписването на Меморандума за разбирателство между двете страни за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация е от ключово значение в среда на засилващи се хибридни атаки и дезинформация.

"В конструктивен и добронамерен дух, в рамките на стратегическия диалог, набелязахме общи подходи към глобални и регионални проблеми. Имаме и конкретни намерения за разширяване на сътрудничеството в областта на икономиката, иновациите и енергетиката. Ще работим заедно и за защита на демокрацията и укрепване на върховенството на закона", коментира тя след срещата.

Габриел обобщи, че двустранните отношения ще целят ползи за гражданите и на двете страни.