Този парламент е политически изчерпан и това, че не може да се намери някакво политическо решение го доказва. Стига се до това какво могат да направят юристите, които следват конституционната процедура.

Това заяви пред БиТиВи политологът доц. Мария Пиргова по повод гласуваното решение от депутатите от 46-ото народно събрание, че мандатът за съставяне на кабинет на ИТН е неуспешен.

По думите на доц. Пиргова поведението на ИТН не е изненадващо. С действията си и с факта, че продължават да определят въвеждането на мажоритарна система на гласуване за свой основен приоритет те защитават интересите на ГЕРБ и на ДПС, а не на партиите на протеста и БСП, смята тя.

Независимо, че ИТН са търсили подкрепа от ДБ и ИБГНИ, трябва да извървят пътя, който не извървяха между 4 април и 11 юли, да разберат, че всъщност не са желани партньори и няма да бъдат партньори. ИТН последователно търсят конфликт в този парламент и се стремят към следващи избори, от които биха имали нови бонуси, каза Пиргова.

По думите на журналиста Михаил Кръстев в тази политическа ситуация е много трудно да се приемат каквито и да е важни закони, така че и формирането на различни парламентарни комисии е опит да се измият очите на избиратели и те да повярват, че хората в народното събрание са парламентаристи.