Доверието към кабинетът Денков-Габриел е 22%. Това показват данните на проучването на Маркет Линкс, проведено съвместно с БиТиВи. To e проведено в периода 22 юни - 2 юли сред 1011 пълнолетни лица по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Според 28 процента от респондентите правителството ще се задържи на власт до местните избори. 18% пък са на мнение, че кабинетът ще управлява до края на годината. Други 11% смятат, че правителството ще издържи до пролетта, а 15% от участниците посочват, че то ще управлява година и половина. 28% нямат мнение по въпроса.

От проучването на Маркет Линкс става ясно, че освен правителството и прокуратурата не се ползва с голямо обществено одобрение. Едва 8 процента от респондентите подкрепят държавното обвинение. Неодобрението към прокуратурата достига 67%. Съдът се ползва с 14% одобрение (и 59% неодобрение), а Народното събрание с 9 процента одобрение (69% неодобрение).

Сред политическите фигури най-голямо е одобрението към президента Румен Радев - 39%. На второ място се нарежда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с 22%. Съпредседателите на "Продължаваме промяната" Асен Василев и Кирил Петков се ползват с 16 процента подкрепа. Одобрението за Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ, Христо Иванов и Костадин Костадинов е 15 процента. Лидерът на ИТН Слави Трифонов пък има 10% одобрение.

Моментите електорални нагласи показват, че ГЕРБ остава първа политическа сила с 23.9% подкрепа. Втората позиция е за ПП/ДБ, които печелят 18.2%/ ДПС допълва челната тройка с 14.8 пункта. На четвърта позиция застават Възраждане с 12% подкрепа. След тях се нарежда БСП с 7.7% подкрепа. ИТН печели 3.3% подкрепа. 31.% е подкрепата за други формации.

13 процента от гласоподавателите не са решили за кого да гласуват, а 4% не подкрепят никого.

Едва 35% от българите одобряват ротационното правителство

Едва 35% от българите одобряват ротационното правителство

Николай Денков и Мария Габриел се ползват с 27% обществено одобрение