След 13-часов дебат коалиция ГЕРБ-СДС направи крачка назад. Машините ще пазят информация за гласуването. Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова направи редакционно предложение, според което гласовете на избирателите ще се записват. Предложението на Атанасова мина в парламента с 212 гласа "за" и 2 "въздържал се". Данните ще се използват при оспорване на резултатите, но не и за тяхното пресмятане.

Депутатите решиха ЦИК да дава достъп до изходния код на електронната система за машинно гласуване

Депутатите решиха ЦИК да дава достъп до изходния код на електронната система за машинно гласуване

В това число влизат още въвеждане на данни и изчисляване на резултата

"Бюлетините от машинно гласуване", както вече се наричат разписки, ще се броят от членовете от СИК, които ще изготвят и крайния протокол. Машините трябва да използват по-дебела хартия, която следва да бъде подпечатвана и сгъвана. Не е ясно обаче дали тази дебела хартия ще е съвместима с машините.

Отхвърлено бе предложението на ГЕРБ да се публикуват имената на всички технически лица, свързани с техническото осигуряване и поддръжката на машините за гласуване.

Видеозапис през целия ден все пак няма да има.

ПП и ДБ в един глас: Машинното гласуване беше убито

ПП и ДБ в един глас: Машинното гласуване беше убито

Забележителен качамак - или тежка аматьорщина, или целенасочен хаос

Депутатите отхвърлиха още предложението на ПП кандидатите за народни представители да могат да се кандидатират само от един изборен район. Предложението беше мотивирано, че така се подвеждат избирателите в случаите, при които водачът на листата влиза от друг район или изобщо се отказва от депутатското си място.

Отхвърлено бе и предложението на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков за създаване на секции за гласуване с хартиена бюлетина.