Централната избирателна комисия (ЦИК), подпомагана от министъра на електронното управление, да предоставя достъп до изходния код и документацията на електронната система за машинно гласуване, както и всички други софтуерни инструменти, приложими в изборния процес.

В това число влизат още въвеждане на данни и изчисляване на резултата, на лица, посочени от партиите и коалициите, получили над четири на сто от действителните гласове на последните парламентарни избори. Това решиха депутатите с част от приетите на второ четене текстове от Изборния кодекс.

ПП и ДБ в един глас: Машинното гласуване беше убито

ПП и ДБ в един глас: Машинното гласуване беше убито

Забележителен качамак - или тежка аматьорщина, или целенасочен хаос

Депутатите приеха поредица от редакционни поправки, сред които всяка от партиите и коалициите да могат да посочат не повече от три лица, които да имат достъп до изходния код и документация, предоставяна от ЦИК.

Депутатите в спор за мръсните си помисли за район "Чужбина"

Депутатите в спор за мръсните си помисли за район "Чужбина"

Искат изслушване на шефа на ЦИК

Не бе прието предложението на "Възраждане" ЦИК да определя условията и реда за извършване на видеозапис в секционните избирателни комисии, без да се нарушава тайната на вота, през целия изборен ден, включително и при преброяването на гласовете във всички секционни избирателни комисии, като видеозаписът се записва върху технически носител, който се приобщава към изборните книжа, техническото осигуряване на видеозаписа се извършва от Министерския съвет.