Остра негативна реакция от страна на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" предизвика решението на мнозинството в парламента от следващите местни избори да се гласува единствено на хартия, а сегашните машини да излязат от употреба. Върви се и към приемане на идеята на ДПС за въвеждане на т.нар. скенери по модел на САЩ, които верифицират попълнената на ръка бюлетина и би следвало да сигнализират при грешки.

"Оттук нататък нито един българин няма да може да гласува, без да попълни бюлетина с химикалка. Предстои да видим как ще се брои тази бюлетина - на ръка или с броячки. Отивате в магазина и не може да платите с карта, а трябва да платите кеш. Как ще ви изброят този кеш - дали с броячка или на ръка е единственото, което остава да решат ГЕРБ, БСП и ДПС. Машинното гласуване беше убито", остър бе съпредседателят на ПП Асен Василев.

С прегласуване върнаха смесено гласуване на местния вот и ПП и ДБ в зала

С прегласуване върнаха смесено гласуване на местния вот и ПП и ДБ в зала

Преправиха текстове, които Христо Иванов и Кирил Петков нарекоха "забележителен качамак"

Опасността от манипулиране на вота далеч не може да бъде решена от въпросните скенери, смята той. "За проблемите с броячките в зависимост от начина, по който бъдат въведени, можем да говорим много. Но трябва да бъде ясно - машините, които позвахме към момента, тези 80 милиона лева ще бъдат извхвърлени, освен ако няма извънредни избори преди местните, и минаваме на изцяло ръчно гласуване. Може би с броячки."

Чисто технически има редица детайли, които трябва да бъдат обсъдени и уточнени преди да се премине към скенери, но въпросите стоят без отговор, посочи на свой ред Божидар Божанков от ДБ. "Така дебат не се води!"

"Забележителен качамак." Така пък окачестви приетите от ГЕРБ, ДПС и БСП промени в Изборния кодекс Христо Иванов. "Или става въпрос за тежка аматьорщина, или за абсолютно безотговорно движение към целенасочено създаване на хаос на местните избори, за да си правят каквото искат", посочи той.

Именно местните избори са най-големият фокус на създалото се мнозинство, доразви тезата и Кирил Петков. "Всички знаем, че най-големият брой невалидни бюлетини е на местните избори. Знаем, че те в момента са притеснени и се опитват по всякакъв начин да объркат българското общество", съзря мотива зад действията на трите партии експремиерът.