Към 15 ч. ПГ на "Продължаваме промяната" предложи процедура по прекратяване на заседанието на парламента, който води дебат по промените в Изборния кодекс на второ четене. От сутринта депутатите се заеха с гласуването на промените, които връщат смесеното гласуване и хартиената бюлетина.

"Когато се насили волята на българския народ... последния път ги изнасяха с белия автобус", каза Асен Василев от трибуната, след като предложението беше отхвърлено.

БСП предложи да спре дебата по параграф 17, който решава ще се върне ли хартиената бюлетина, което бе прието. Депутатът от БСП Георги Свиленски коментира, че депутати от ПП "плашат депутати с бунтове". "Стига сте призовавали за бунтове, има мнозинство, което иска да работи. Искате да саботирате работата, 22 процедури по начина на водене и едно изказване", уточни той.

Десислава Атанасова се опита да отклони вниманието с редакционна поправка за "слагане на запетая при едновременно провеждане на повече от един вид избор".

Какво се иска в пленарна зала - хартиена бюлетина, машина и дрегер

Какво се иска в пленарна зала - хартиена бюлетина, машина и дрегер

Дебатът за манипулациите на изборите

Включи се депутатът Петър Петров, който напомни за събитията от 2 януари 2021 г., когато "силният кордон на МВР на Бойко Рашков спря протестиращите да влязат в сградата на парламента и сложили решетки, които бяха махнати".

Депутатите преправиха и прегласуваха текстовете и върнаха смесеното гласуване за местните избори.

Мирослав Иванов от ПП уточни, че има разлика от мирен протест и протестите на "Продължаваме промяната" и протеста, за който говори "Възраждане".

"Няма нищо страшно в белия автобус, щом трябва ще влезем още веднъж", каза и Йордан Цонев, който е не само свидетел, но и участник в случилото се около и в Народното събрание през лятото на 2013 г.

Междувременно последваха няколко гласувания: беше отхвърлено искането на ПП за отпадане на поправката да остане само машинно гласуване, да се разделят протоколите от хартиеното и машинно гласуване, давайки възможност на избирателя да гласува на хартия или машина.

Бе прието искането на ДПС в чл. 206 - "от следващите редовни избори, тоест от местните, да се гласува само с хартиена бюлетина". ГЕРБ, ДПС и БСП гласуваха "за" - 125 депутати, "против" бяха 101 от ПП, "Български възход" и "Възраждане", въздържал се 1.

Милен Матеев от ПП уточни, че мнозинството е отменило машинното гласуване. Бе прието и предложението на ДПС да се гласува до местни избори. Въпрос дали е гласувано точно това зададе и депутатът от ПП Асен Василев.

Бе гласуван и чл. 206 А, по предложение отново на ДПС - ако има избори преди местните - да се гласува с хартиена бюлетина и сегашните машини.

"Продължаваме промяната" напуснаха пленарна зала след гласуването за връщането на хартиената бюлетина.

Преди това Асен Василев излезе на трибуната и изрази възмущението си от одобрените текстове. По думите му на местни избори щяло да се гласува само с хартия. Според него така се ликвидирал машинният вот. Не виждам смисъл повече да стоя в тази зала, заяви съпредседателят на ПП. Останете, за да видите как накрая ще се гласува с машина, посъветва го председателстващият заседанието Йордан Цонев.

И останалите депутати от ПП го последваха.

Десислава Атанасова призова за повече разум, критикувайки поведението на ПП, които напуснаха зала. Няма нищо драматично, подчерта тя. Депутатът от ГЕРБ заподозря, че не се разбира доклада на правна комисия за изборните правила. Или пък изкуствено се създавали драми.

Божидар Божанов от ДБ настоя за преходен период за изборната технология. Дебатът тепърва започва дали да се въвеждат сканиращи устройства за броене, обясни отново Десислава Атанасова.

От "Български възход" също се противопоставиха на митинговата демокрация, демонстрирана от ПП и ДБ. Това щяло да им даде някой и друг мандат на отрицанието.

Машинното гласуване приключи, драги зрители, обяви Искрен Митев от ПП, който все пак бе в зала. По думите му вече нямало да има машини за гласуване, а броячки, а Корнелия Нинова давала спасителен пояс на Бойко Борисов.

Този вой е, защото повече няма да могат да манипулират флашката, заподозря от своя страна Хамид Хамид от ДПС. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ разбирал истерията на напусналите пленарна зала и каза, че сканиращите устройства щели да отчитат бюлетините, когато са действителни.

В крайна сметка обаче след преправяне и прегласуване на текстовете машинното гласуване бе върнато за предстоящия местен вот.

С прегласуване върнаха смесено гласуване на местния вот и ПП и ДБ в зала

С прегласуване върнаха смесено гласуване на местния вот и ПП и ДБ в зала

Преправиха текстове, които Христо Иванов и Кирил Петков нарекоха "забележителен качамак"

Преди това депутатите приеха Централната избирателна комисия (ЦИК) да остане в настоящия състав - т.е. новите парламентарно представени партии няма да имат излъчени от тях членове в състава й, който не е променян от 2021 г и отразява предишен парламент.

Също така депутатите отхвърлиха предложението на бившия правосъден министър за създаване на преброителни центрове. 

Прието бе да има видеозаснемане и видеонаблюдение на броенето на бюлетините.

Депутатите решиха и да се гласува зад параван вместо в тъмна стаичка. Вотът с машина също ще е зад параван, за да се гарантира тайната на вота.

Мнозинството в 48-то Народно събрание увеличи и прага за образуване на секция зад граница. Досега секция в чужбина се разкриваше при подадени заявления на не по-малко от 40 избиратели. На второ четене мнозинството прие това да става при подадени не по-малко от 100 заявления.

Кирил Петков съзря крах на демокрацията, организира протест

Кирил Петков съзря крах на демокрацията, организира протест

Хартиената коалиция ГЕРБ, ДПС и БСП се готви да подмени демократичния вот и да върне стария корупционен модел