Осем часа продължи блокадата на парламента от стотици протестиращи, решени да не допуснат депутатите и министрите вътре да си тръгнат, "докато не подадат оставки". Вътре бяха блокирани над 100 души, сред които синдикалисти, представители на работодателски организации, журналисти, администрация и други.

Протестът бе широко отразен и от чуждестранните медии.

Пред Министерски съвет, където по традиция започва вечерният протест, вчера пристигнаха няколко протестиращи на колела, като призовават трупащите се още в началото граждани да се насочат направо към сградата на Народното събрание, където в се проведе заседание на 3 парламентарни комисии.

Мобилните протестиращи обясниха, че на двата входа, от които депутатите могат да излязат, има по около 30 човека, което, по думите им, е недостатъчно и затова са дошли да събират още хора.

Идеята бе народните представители, заседаващи в комисията, да не могат да си тръгнат, обясниха велопротестиращите.

С напредването на времето броят на протестиращите пред Министерски съвет оставаше малък, а пратеници продължаваха да сигнализират, че е по-добре днешният протест да се проведе изцяло около Народното събрание. След няколко минути объркване всяка оформила се групичка потегляше в посока площад „Народно събрание".

Четири групи протестиращи се оформиха около сградата на НС. Няколкостотин протестиращи застанаха пред централния вход, малко по-малка групичка - в градинката до сградата, а две по-големи чакаха пред загражденията на двата входа около Храм-паметника „Св. Ал. Невски".

Най-многобройна изглеждаше групата пред централния вход на "Ал. Невски", откъдето се очакваше да опитат да си тръгнат народните представители. Четирите групи непрекъснато се преливаха една в друга, като протестиращите са много мобилни и обикалят по всички блокади.

Междувременно хора продължаваха да прииждат от Министерски Съвет, където се провежда традиционно протестът през последните 40 дни.

Сблъсък между млад протестиращ и служители на реда завърши с разкървавена ръка и без арест. Момчето се е опитало да препречи пътя, по думите му, на автомобила на Георги Кадиев далеч от основната група протестиращи преди тя да стане достатъчно многобройна, за да блокира колата на депутата. Според други обаче това е бил Антон Кутев.

Тогава служител на реда го подгонил, той побягнал и се спънал. Намиращата се в ръката ми бутилка шампанско се счупила и той се порязал. Момчето обясни пред news.bg, че бутилката шампанско била по повод погребението на БКП и бе изключително възмутен, че можело тя да се разбие в главата му, а не в ръката му.

Според информация на bTV, един човек е отведен от протеста, но не е ясно дали е задържан. По непотвърдена информация това е Явор Никофоров, който е „Учител на годината” в Софийската математическа гимназия. До задържането му се стигнало заради спречкване с полицията край Народното събрание.

Около 20:00 часа се оформи и пета блокада в района, която се намира на ул. "15-ти ноември", зад БАН. Протестиращите непрекъснато комуникираха помежду се и се пренасочваха между различните блокади. Постоянно нарастваше и полицейското присъствие в района.

Полицаи не пускаха журналистите да излизат от сградата на парламента, след като журналистка опитала да премине, но била изблъскана от протестиращите. Съвместното заседание на трите парламентарни комисии - Комисията по бюджет и финанси, Комисията по икономическа политика и туризъм и Комисията по труда и социалната политика, приключи с одобряването на първо четене на законопроекта за актуализация на бюджета. В сградата се намират също така министрите Хасан Адемов, Петър Чобанов и Драгомир Стойнев, Димитър Костов, подуправител на БНБ, Пламен Димитров, президент на КНСБ, представители на работодателски организации и други.

Пламен Димитров е заявил пред "Фокус", че не се страхува от протестиращите, тъй като КНСБ подкрепя недоволството им.

Участници в протеста организираха "траурно шествие" с кръстове, свещи, цветя и балони пред НС, по повод "40 дни от смъртта на БСП, ДПС и "Атака". Скандират "Довиждане" и "Сбогом". 40-дневен "помен" бе организиран и на сутрешното кафе пред Парламента днес.

Към 22 часа, органите на реда направиха нов опит да изведат блокираните в НС. Коли на жандармерията бяха разположени около сградата на Народното събрание и блокират достъпа на протестиращи.

При поредния опит да бъдат изведени представителите на властта с автобус, се е стигнало до сблъсъци между полицаи и демонстранти. Полицаи са направили жива верига между автобуса и недоволните. Счупени са били прозорци на автобуса и полицаи са поставили на местата им щитове.

Съобщава се за блъснати и ранени от жандармерия хора, които са препречвали пътя на колите им. Телевизиите показваха кадри с десетки окървавени хора. Хората скандираха "Убийци". Автобусът с депутати бе блокиран от хората, но успя да тръгне и се придвижва бавно. Той направи пълен кръг около катедралния храм "Св. Александър Невски" и се насочи към ул "Оборище" в опит да избегне протестиращите, но те са го настигнали, които са го блокирали като са насядали на земята пред него. След това автобусът се е върнал към НС.

Депутати от ГЕРБ заявиха, че няма да тръгнат с останалите си колеги, тъй като не са част от управляващите и не искат излишно да дразнят хората отвън, предаде "Фокус".

Призовавам протестиращите да запазят протеста такъв, какъвто впечатли цяла Европа - мирен, цивилизован и устремен към ценностите на демократичното общество, към което се стремим вече почти четвърт век." Това се казва в изявление до медиите на президента Росен Плевнелиев, съобщават от правителствената пресслужба. За първи път от началото на протестите днес станахме свидетели на напрежение и опити за провокация. Апелирам за разграничаване и въздържане от всякакви действия, водещи до ескалиране на напрежението и нарушаване на обществения рад, настоява президентът.

Президентът призовава органите на реда да продължат да изпълняват своите задължения, както до сега. Да не се поддават на натрупалото се напрежение и умора и да положат максимални усилия да запазят протеста мирен, се казва още в изявлението.

"Настоявам за оставката на правителството веднага. Това е единственото, което може да успокои хората. Това обяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. Настоявам президентът Плевнелиев още тази нощ да свика Консултативен съвет по национална сигурност. Извънредната обстановка пред Народното събрание поражда тревогаВидях с очите си как бият протестиращи, без те да са провокирали това, каза Бойко Борисов.

Според него е недопустимо вече 40 дни хората да протестират под прозорците на правителството и парламента и управляващите да не им обръщат внимание. С полицейски щитове и палки не се прави демокрация и политика, убеден е Бойко Борисов.

Бившият транспортен министър от кабинета "Борисов" Ивайло Масковски също настоя за оставки пред медиите.

Финансовият министър Чобанов - също блокиран в НС, изрази недоумение от сцените на агресия пред Парламента и надежда да няма пострадали. Той заяви пред БНТ, че най-вероятно днес кабинетът ще продължи нормалната си работа.

Желанието да се управлява на всяка цена, независимо дали един, сто или десет хиляди, независимо колко хора искат оставка на правителството и оставка на парламента води до такава ескалация на напрежението. В момента, в който се вижда, че сегашният мандат, сегашният парламент няма как да работи, най-добре за всички нас е той да се разпусне. Това заяви народният представител от ГЕРБ Владислав Горанов.

Според вътрешния министър Цветлин Йовчев, както на всеки протест, е имало група провокатори, чиято цел е да се стигне до ескалация на насилие. Въпреки опитите да се внуши друго, разпорежданията към полицията са били и тази вечер да не позволи да се стига до сблъсъци и насилие. Според него, полицията не е употребила сила и няма тежко пострадали. Той изрази надежда, че разумът ще надделее и гарантира сигурността на блокираните. В зависимост от ситуацията ще се вземе решение кога и как да ги изведат.

Председателят на парламента Михаил Миков също коментира събитията, които според него не е трябвало да се случват. Не може, каза той, политически искания да се поставят с неполитически средства.

Вероятно днес заседанието на НС няма да се състои. Според Миков, в момента липсват нормални условия за работа.

Външният министър Кристиян Вигенин също коментира събитията от нощта. "Протегнатата ръка на гражданското общество"?! Мятаща павета? "Исторически срам" ще бъде ако президентът, политическите лидери, медиите и самите протестиращи не осъдят вандалите пред Народното събрание, които се блъскаха в полицията, а други раниха хора с камъни. Взимането на заложници е престъпление, нали? Крайно време е агресията да бъде изолирана!" написа той във "Фейсбук".

Пред БНТ, протестиращи изразиха намерение да останат "колкото може повече", за да бъдат "видени и чути".

Съобщава се за пристигнали подкрепления на жандармерията. Към нея са се присъеднили стотици колеги. Демонстранти скандират "Пазите престъпници".

Към 23.30 часа хората все още не се разотиват и са основно пред катедралния храм "Св. Александър Невски". Една част са решени да чакат новия опит да бъдат изведени депутатите и министрите.

Пред входовете на парламента протестиращи са поставили кофи за боклук. Носят се и циментови плочи, с които пред входа към ул. "Оборище" ще се блокира извеждането на блокираните. Плочите са взети от съседни тротоари. В трупането участват и мъже, и жени. Оставени са и обърнати пейки. Протестиращ троши колчетата пред входа на НС.

По официална информация на МВР, има и двама ранени полицаи. Съобщава се и за ранени хора от пътувалите в автобуса, който неуспешно трябваше да изведе властта.

Към 01.30 часа сутринта в сряда протестращите все още са пред НС, част от тях пеят "Боят настана...".

"Барикадите", които участници в протеста строят на няколко места около сградата, вече са огромни и непрекъснато се допълват с най-различни средства - плочки, пейки, колчета, чадъри, пътни знаци и други.

Сградата на НС дълго бе затъмнена, съобщи БНТ. Изключено е и уличното осветление, без да има обяснение за това.

Около 2 часа на ъгъла на булевард "Васил Левски" и ул. "Оборище" спрял син автомобил "Нисан" с британска регистрация. От багажника са извадени огромни кашини, пълни със закуски и напитки, които са раздавани на протестиращи. Не е било обяснено обаче от чие име се раздават те.

След 3 часа пристигнаха автомобили на "Жандармерия" и за кратко е имало сблъсъци с демонстранти. Кордонът на органите на реда за кратко бе пробит, но бързо подкрепление е успяло да заздрави редиците. Съобщава се, че на мястото са пристигнали линейки, които да окажат помощ на ранени при сблъсъците хора. Няма данни за тежко пострадали.

Полицията бе отцепила напълно района - техни части бяха разположени и около СУ "Св. Климент Охридски" и Художествената академия. Протестиращ споделил, че има информация, че около 3 часа тази сутрин техника на "Жандармерия" ще бъде изпратена, за да пробие барикадите.

След 3 часа барикадите са разчистват от пристигналата фадрома.

Блокираните в НС вече се извеждат през източния вход след осемте часа, прекарани в НС. Коли на "Жандармерия" са поели по бул. "Васил Левски" в посока бул. "Мадрид" като се предполага, че с тях се извозват депутати, министри и други. Депутатите от ГЕРБ все още отказват да напуснат сградата.

Към 4 часа синдикалисти и журналисти също бяха изведени от парламента. Журналистите споделят, че още в началото на протеста са били помолени да останат в парламентарния бюфет и не са разбрали за опитите за извеждане на депутатите и министрите. Въпреки първоначално даденото им обещание да могат да предават случващото се за медиите си, впоследствие това им е било забранено, а на някои от тях са отнети акредитациите.

Сред останалите протестиращите се чуваха скандирания "Всеки ден ще е така до победата", "Утре пак сме тук", "Жалки сте" и "Срам ни е от вас" (последните две към полицията).

След това протестът приключи и хората се разотидоха.

Около 6 часа тази сутрин разчистването на натрупаните "барикади" все още продължава.

По данни на УМБАЛ "Пирогов", 10 души са потърсили лекарска помощ заради получени различни контузии. Няма информация за ранени полицаи сред тях, съобщи bTV.


Традиционно, пред сградата на НДК, се проведе и контрапротест, който съвпадна с литературното четене в памет на 71-годишнината от разстрела на поета Никола Вапцаров.